Opetusministeri Anders Adlercreutz

Ruotsalainen kansanpuolue

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetusministeri Anders Adlercreutz toimii opetus- ja kulttuuriministeriön päällikkönä ja vastaa varhaiskasvatuksesta, yleissivistävästä koulutuksesta, ammatillisesta koulutuksesta sekä kirkollisasioista. Hänelle kuuluvat ulkoministeriössä pohjoismaisen yhteistyön asiat.

Henkilökuva

Anders Adlercreutz syntyi Helsingissä 26. huhtikuuta 1970. Hän asuu nykyisin perheineen lapsuutensa kotikunnassa Kirkkonummella.

Adlercreutz kirjoitti ylioppilaaksi Kirkkonummen ruotsinkielisestä lukiosta. Lukion jälkeen kiinnostus rakentamista kohtaan vei hänet arkkitehtiopintojen pariin. Adlercreutz valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1999.

Adlercreutzin poliittinen ura alkoi, kun hänet valittiin Kirkkonummen kunnanvaltuustoon vuonna 2012, ja hän on toiminut vuosina 2017–2023 kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Eduskuntaan hänet valittiin vuonna 2015. Adlercreutz toimi eurooppa- ja omistajaohjausministerinä Petteri Orpon hallituksessa 20.6.2024–5.7.2024.

Ennen kansanedustajuutta hän työskenteli arkkitehtina ja arkkitehtitoimiston osakkaana lähes 20 vuoden ajan.

”Hyppy arkkitehdin työstä politiikkaan oli kieltämättä iso. Toisaalta on helppo nähdä samankaltaisuuksia arkkitehdin työn ja poliitikon työn välillä. Molemmissa on kyse ratkaisujen hakemisesta ja monenlaisen tarpeen yhteensovittamisesta. Molemmat vaativat niin luovuutta kuin pitkäjänteisyyttä ja molemmissa sinun on myytävä ajatuksesi uudelleen ja uudelleen hankkeen osapuolille”, Adlercreutz kertoo.

Adlercreutz on ollut jäsenenä useassa valiokunnassa: valtiovarainvaliokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, ympäristövaliokunnassa, hallintovaliokunnassa sekä puolustusvaliokunnassa. Tämän lisäksi hän on ollut Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen toimintavuonna 2022–2023. Hän toimi ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2019–2023 sekä Ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtajana vuosina 2016–2019. Vuonna 2024 Adlercreutz valittiin RKP:n puheenjohtajaksi.

Adlercreutzin perhe on kaksikielinen. Siihen kuuluvat vaimo Ia sekä viisi lasta. Hän harrastaa liikuntaa, musiikkia ja nikkarointia. Nuoruuden harrastuksista parhaiten on pysynyt mukana purjelautailu, jolle hän yrittää raivata tilaa aina kun tuuli sallii.

Henkilötiedot

Kansanedustaja
Ruotsalainen kansanpuolue
Syntymäaika ja -paikka: 26.4.1970 Helsinki
Kotipaikka: Kirkkonummi

Opetusministeri 5.7.2024 -

Ansioluettelo ja työ eduskunnassa

Lisätietoa

Kuvia ministeristä

X
Instagram
andersadlercreutz.fi

rkp.fi

Ministeriöt eivät vastaa henkilökohtaisten sivustojen sisällöstä eivätkä ylläpidosta.

Yhteystiedot