Valtioneuvoston kirjelmä YM/2023/74

« Valtioneuvoston yleisistunto 12.10.2023 13.15

Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi maaperän seurannasta ja kestokyvystä (maaperän seurantaa koskeva laki)

U 57/2023

Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla

Ministeri

Kai Mykkänen

Esittelijä

Neuvotteleva virkamies Paula Perälä, p. +35 8504616653

Asia

Komissio julkaisi 5.7.2023 ehdotuksen maaperän seurantaa koskevasta direktiivistä (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi maaperän seurannasta ja kestokyvystä (maaperän seurantaa koskeva laki)) (COM(2023) 416 final). Direktiiviehdotuksen tavoitteena on luoda kattavat ja yhtenäiset maaperän seurannan puitteet kaikelle maaperälle Euroopan unionissa. Tavoitteena on myös parantaa maaperän terveyttä unionin alueella, saavuttaa terve maaperä vuoteen 2050 mennessä ja ylläpitää maaperän terveyttä siten, että voidaan turvata ekosysteemipalvelujen tuottokyky ympäristön, yhteiskunnan ja talouden tarpeiden näkökulmasta. Ehdotus sisältää toimenpiteitä, jotka koskevat maaperän tilan seurantaa ja arviointia, kestävää maankäyttöä sekä pilaantuneita alueita. Direktiiviehdotuksella luotaisiin maaperän tilaa koskevan seurannan puitteet Euroopan unionissa. Seurannan järjestäminen käytännössä toteutettaisiin jäsenvaltioiden toimesta. Jäsenvaltioiden tulisi seurata maaperän tilaa ehdotukseen sisältyvien kriteereiden ja indikaattoreiden avulla, arvioida sitä säännöllisesti ja raportoida seurannan tuloksista komissiolle. Mikäli maaperän terveyden tila heikentyisi, jäsenvaltion tulisi toteuttaa toimenpiteitä terveyden tilan parantamiseksi ja kestävän maankäytön edistämiseksi mutta toimenpiteiden tarkempi määrittely olisi jäsenvaltioiden vastuulla. Direktiiviehdotuksessa kuvatut ohjelmat, suunnitelmat, tavoitteet ja toimenpiteet sekä uusin tutkimustieto tulisi huomioida käytäntöjen määrittelyssä. Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden tulisi myös tunnistaa ja arvioida pilaantuneita alueita ja pyrkiä vähentämään pilaantuneita alueita koskevia riskejä. Jäsenvaltioilla tulisi olla käytössä julkinen rekisteri pilaantuneista alueista. Jäsenvaltioiden tulisi myös ottaa käyttöön maaperän terveyttä koskeva todistus, joka olisi maanomistajille vapaaehtoinen.

Esitys

Valtioneuvosto päättää lähettää eduskunnalle valtioneuvoston kirjelmän liitteineen

Vaikutukset

Suomessa tehdään jo nykyisellään maaperän tilan seurantaa. Komission ehdotus laajentaisi nykyisiä seurantoja tuomalla uusia seurattavia muuttujia, uusia menetelmiä sekä laajentamalla näytteenottoverkostoa. Direktiiviehdotuksen perusteella ei voida tässä vaiheessa vielä tarkkaan arvioida, millaisia muutoksia se edellyttäisi nykyisiin seurantajärjestelmiin Suomessa. Direktiiviehdotuksessa on kyse uudesta sääntelystä sekä EU:n että kansallisella tasolla maaperän seurannan osalta. Alustavan arvion mukaan direktiivin täytäntöönpano tarkoittaisi merkittäviä muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön, kuten ympäristönsuojelulakiin. Ehdotuksen taloudellisista vaikutuksista merkittävimmät kulut aiheutuisivat seurannan toteuttamisesta. Seurannasta aiheutuvien kulujen suuruutta on vaikea tässä vaiheessa arvioida, koska maaperätyyppien ja -näytepaikkojen lukumäärä ei ole selkeästi määritelty direktiiviehdotuksessa. Kustannuksiin vaikuttaa tarvittava näytteenottopisteiden määrä, näytteenotto sekä tarvittavat analyysit ja niistä on tarpeen koota lisätietoa. Maaperän kestävien käyttötapojen taloudelliset vaikutukset riippuvat siitä millaisia toimenpiteitä kansallisesti päätettäisiin toteuttaa. Ehdotuksen hallinnolliset kustannukset syntyisivät erityisesti seurannan järjestämisestä ja raportoinnista. Komissio arvioi ehdotuksen hyötykustannussuhteen positiiviseksi. Ehdotuksen arvioidaan parantavan maaperän tilaa. Ehdotuksella olisi myönteisiä ympäristövaikutuksia esimerkiksi maaperän biologisen monimuotoisuuden näkökulmasta. Ehdotus tukee osaltaan ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteita ja vähentää haitta-aineiden riskejä. Ehdotus tuottaa lisätietoa maaperän tilasta ml. pilaantuneista alueista. Ehdotuksen vaikutuksista rakennettuun ympäristöön on tarpeen saada lisätietoa.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.