Hyppää sisältöön

Arviointineuvoston lausunto työttömyysturvalakiesityksestä valmistui

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.8.2016 15.15
Uutinen

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut työ- ja elinkeinoministeriön luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Arviointineuvoston näkemys on, että työttömyysturvalain muuttamista koskeva hallituksen esitys sisältää kattavan kuvauksen esityksen tavoitteista ja toimenpiteistä. Esitysluonnoksessa on tunnistettu esityksen keskeisiä hyötyjä ja kustannuksia ja kuvattu niiden kohdistumista. Esitysluonnoksen perusteella saa siten yleisellä tasolla käsityksen ehdotuksen mahdollisista vaikutuksista.

Arviointineuvosto katsoo, että työttömyysturvalakiesityksen vaikutuksista ei ole esitetty riittävästi kvantitatiivisia arvioita. Hallituksen esitysluonnoksessa taloudellisia vaikutuksia ei arvioida käytännössä lainkaan euromääräisesti. Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esityksessä tulisi esittää vähintään suuntaa-antavia määrällisiä arvioita lakiesityksen keskeisistä vaikutuksista. Merkittävimpiä taloudellisia vaikutuksia koskevat arviot tulisi esittää ensisijassa euromääräisesti ja toissijaisesti laadullisesti.

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota myös siihen, että työttömyysturvalakiesityksessä ei arvioida tai vertailla eri toteutusvaihtoehtojen soveltuvuutta tavoitteiden saavuttamiseksi. Arviointineuvoston näkemys on, että hallituksen esityksissä tulisi punnita vaihtoehtoisia tapoja saavuttaa tavoitteet. Erityisesti kvantitatiivisia arvioita tehtäessä tulisi ehdotettavan lakimuutoksen vaikutuksia verrata, paitsi tilanteeseen jossa lakia ei muuteta, myös johonkin vaihtoehtoiseen lakimuutokseen. 

Arviointineuvoston lausunto 22.8.2016