Hyppää sisältöön

“Kasvua pohjoisesta” -raportti julkaistu Tromssassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.1.2015 11.30 | Julkaistu suomeksi 4.5.2015 klo 11.40
Tiedote 26/2015

Pääministeri Alexander Stubb, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin tulevaisuus- ja strategiakysymyksistä sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Kristina Persson ottivat tänään Norjan Tromssassa vastaan asiantuntijaryhmän raportin Suomen, Ruotsin ja Norjan taloudellisen yhteistyön mahdollisuuksista arktisella alueella.

Asiantuntijaryhmän kutsuivat koolle huhtikuussa 2014 pääministerit Jyrki Katainen, Fredrik Reinfeldt ja Erna Solberg. Siihen ovat kuuluneet Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä Suomesta, Västerbottenin maaherra Magdalena Andersson Ruotsista ja Tromssan yliopiston rehtori Anne Husebekk Norjasta.

Asiantuntijaryhmän toimeksiantona oli etsiä uusia ajatuksia ja käytännönläheisiä keinoja Suomen, Ruotsin ja Norjan taloudellisen yhteistyön kehittämiseksi arktisella alueella. Ryhmän raportissa nostetaan esiin neljä kasvun ajuria sekä neljä välinettä, joiden avulla Suomi, Ruotsi ja Norja voivat pyrkiä kestävään kasvuun pohjoisessa. Raportin mukaan kasvu ei ole mahdollista ilman jokaisen kolmen valtion vahvaa poliittista sitoutumista ja yhteistyön tiivistämistä.

Raportin kuvaamat neljä kasvun ajuria perustuvat ajatukseen, että kullakin valtiolla on pohjoisessa vahvuusalueensa, joita tulisi kehittää yhdessä kaikkien kolmen hyväksi:

1) Nesteytetty maakaasu ja uusiutuva energia Norjan johdolla

2) Green mining eli vihreä kaivostoiminta Ruotsin johdolla

3) Matkailun kehittäminen Suomen johdolla

4) Jäähän ja kylmään ilmanalaan liittyvä osaaminen kolmikantaisin keihäänkärkihankkein.

Pääministeri Alexander Stubb on tyytyväinen raportin antiin.

-  Pohjoisessa on viime vuosina tapahtunut paljon – ja tämä kehitys tulee jatkumaan. Jokaisella maalla ja jokaisen maan hallituksella on tarvetta miettiä, miten pohjoisen kehitystä viedään eteenpäin. Esimerkiksi Suomessa olemme paljon puhuneet elinkeinonäkökulmasta niin kaivosteollisuudesta kuin matkailustakin. Ja myös näiden kahden elinkeinon yhteensovittamisesta, mikä ei aina ole kivutonta. Pohjoisen asiat eivät kehity vain etelän pääkaupungeissa miettimällä, vaan asioita on vietävä eteenpäin yhteistyössä pohjoisen eri toimijoiden kanssa. Tänään julkaistu raportti on rohkea ja tarjoaa hyvän pohjatyön jatkolle. Nyt tehtävänä on varmistaa, että asioihin myös tartutaan ja niitä lähdetään viemään eteenpäin, pääministeri Alexander Stubb toteaa.

Pohjoisen liikenneyhteyksien ja infrastruktuurin kehittämisen suhteen asiantuntijaryhmä korostaa priorisointia ja poliittista johtajuutta. Suomen, Ruotsin ja Norjan hallitusten tulisi yhdessä valita ne arktisen alueen infrastruktuurihankkeet, jotka suunnitellaan ja tarvittaessa myös rahoitetaan yhdessä.

Arktisen alueen kansainvälisessä yhteistyössä Suomi, Ruotsi ja Norja voisivat asiantuntijaryhmän mukaan toimia nykyistä tehokkaammin esimerkiksi asettamalla yhteisiä tavoitteita Arktisessa neuvostossa sekä yhdistämällä voimansa Brysselissä vaikuttaakseen EU:n arktiseen politiikkaan sekä pohjoisten alueiden saamaan rahoitusosuuteen eri ohjelmissa ja hankkeissa.

Kasvua pohjoisesta -raportti

Lisätietoja: asiantuntijaryhmän suomalaisjäsen Risto E. J. Penttilä, [email protected] ja asiantuntijaryhmän sihteeri Eero Hokkanen, [email protected] ja erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867, valtioneuvoston kanslia