Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnassa aiheena EU:n hybridityökalupakki

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.10.2023 11.14
Tiedote

EU-ministerivaliokunnan aiheita 20. lokakuuta olivat EU:n hybridityökalupakin hyödyntäminen, EU:n mahdollinen laajentuminen sekä yritysten tuloverotusta koskeva direktiiviedotus. Lisäksi ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja kolmeen tulevan viikon neuvostoon.

EU-ministerivaliokunta sai katsauksen Itämerellä kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneista vahingonteoista ja keskusteli EU:n tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisestä tilanteen ja tutkinnan edetessä. Tapahtumat koskettavat erityisesti kolmea jäsenmaata, ja Balticconnector-kaasuputki on EU:n yhteistä infrastruktuuria. EU:lla on olemassa joulukuussa 2022 viimeistelty hybridityökalupakki, joka mahdollistaa erilaiset yhteiset toimet hybriditilanteissa. Suomi aktivoi työkalupakin ja jakaa ensimmäisessä vaiheessa tilannekuvaa EU-kumppaneille. 

EU-ministerivaliokunta keskusteli EU:n laajentumisesta tilannekatsauksen pohjalta. Euroopan komission on tarkoitus antaa vuotuinen laajentumispakettinsa marraskuussa, ja neuvoston päätelmät laajentumisesta on tarkoitus hyväksyä yleisten asioiden neuvostossa joulukuussa. Asia on esillä myös joulukuun Eurooppa-neuvostossa.  Eurooppa-neuvosto määrittelee myös puitteet keskustelulle unionin sisäisestä valmistautumisesta mahdolliseen laajentumiseen. Komissio aikoo antaa asiasta tiedonannon keväällä 2024.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja myös koskien komission syyskuussa antamaa ehdotusta direktiiviksi yritysten tuloverotusta Euroopassa koskevasta direktiivistä. Niin kutsutun BEFIT-direktiivin tarkoituksena on yksinkertaistaa yhteisöverotusta EU:n sisämarkkinoilla ja täten parantaa yritysten kilpailukykyä. Tämä tapahtuisi luomalla yhteiset säännöt sisämarkkinoilla toimivien konsernien yhteisöveropohjan laskemiseksi. Suomen kannat tulevat julkisiksi, kun asia on käsitelty valtioneuvoston istunnossa. 

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja myös tulevan viikon neuvostojen kokouksiin: 
•    Maatalous- ja kalastusneuvosto (23. – 24.10.)
•    Ulkoasiainneuvosto (23.10.)
•    Yleisten asioiden neuvosto (24.10.) 

Maatalous- ja kalastusneuvoston on määrä päättää kalastuksesta Itämerellä vuonna 2024. Esillä on myös valmistautuminen ICCAT:n vuosikokoukseen (tonnikalojen kalastus), jätepuitedirektiivin muutosehdotus ruokahävikkinäkökohdasta sekä maatalousmarkkinoiden tilanne Ukrainaan kohdistetun hyökkäyksen jälkeen.

Ulkoasiainneuvoston pääaiheita ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Armenia-Azerbaidzhan sekä Israelin ja sen lähialueiden tilanne. Lisäksi käsitellään ainakin Sahelin, Kosovon ja Serbian tilannetta sekä Kiinaa. 

Yleisten asioiden neuvosto valmistelee lokakuun Eurooppa-neuvostoa (26. – 27.10.) ja jatkaa oikeusvaltiovuoropuhelua. Neuvosto saa myös komission tiedonannon Euroopan väestön muutoksesta sekä puheenjohtajamaa Espanjan suullisen edistymisraportin EU:n kieliasetuksen muuttamisesta Espanjan esittämällä tavalla.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

EU-ministerivaliokunnan asialistat sekä EU-ministerivaliokunnassa käsiteltävät julkiset asiakirjat julkaistaan valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.