Hyppää sisältöön

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2024 13.32
Tiedote
Ikkuna ja kasveja

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, mutta ne eivät voi ottaa lainaa uusiin hankkeisiin.

Valtioneuvosto päätti 6. kesäkuuta hyvinvointialueiden lainanottovaltuuksista vuodelle 2025. Hyvinvointialueiden vuoden 2024 talousarvioiden vuosikatteet ovat heikkoja ja nykyinen lainakanta suuri, minkä vuoksi uutta valtuutta ei ole yhdelläkään hyvinvointialueella.

Lainanottovaltuus koskee pitkäaikaisia eli yli vuoden pituisia lainoja. Lainanottovaltuuksien ja investointien ohjauksen tarkoitus on hillitä alueiden velkaantumista.

Lainaa voi nostaa aiempien valtuuksien perusteella

Vuoden 2025 lainanottovaltuus koskee vain uusia, käynnistyviä hankkeita varten nostettavia lainoja. Hyvinvointialueet voivat toteuttaa aiempina vuosina käynnistyneet investointihankkeet ja nostaa niiden rahoittamiseksi tarvittavat lainat aiempien lainanottovaltuuksien mukaisesti. Vuoden 2023 ja 2024 lainanottovaltuuksiin perustuen hyvinvointialueet voivat nostaa pitkäaikaista lainaa tai tehdä investointeja vastaavia sopimuksia vuonna 2025 tai myöhemmin 3,9 miljardilla eurolla.

Valtioneuvosto päättää vuosittain kunkin hyvinvointialueen valtuudesta pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Hyvinvointialue saa ottaa päätöksen mukaisen määrän lainaa, jolla rahoitetaan investointisuunnitelman hankkeita. Päätös koskee hyvinvointialueiden lisäksi HUS-yhtymää.

Lainanottovaltuuksista säädetään hyvinvointialueesta annetussa laissa, ja valtuudet lasketaan hyvinvointialueiden taloustietoihin perustuen. Lainanottovaltuus perustuu hyvinvointialueen lainanhoitokykyyn, ja se lasketaan lainojen enimmäismäärän ja vuoden alun ennakoidun lainamäärän erotuksena.

Valtioneuvosto voi muuttaa lainanottovaltuutta, jos hyvinvointialueen investointi on välttämätön palveluiden turvaamisen kannalta. Aloitteen lainanottovaltuuden muuttamisesta voi tehdä hyvinvointialue itse tai jokin hyvinvointialueita ohjaavista ministeriöistä. Vuoden 2024 lainanottovaltuutta on muutettu 12 hyvinvointialueelle.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle lainanottovaltuutta vuodelle 2024

Valtioneuvosto päätti 6. kesäkuuta myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta vuodelle 2024. Hyvinvointialue saa lainanottovaltuutta yhteensä 9,15 miljoonaa euroa muun muassa uuden paloaseman rakentamiskustannuksiin. 

Lisätietoja:
Finanssineuvos Antto Korhonen, puh. 02955 30547, antto.korhonen(at)gov.fi

Hallintopolitiikka Hyvinvointialueet