Hyvinvointialueiden rahoituslain muutokset vahvistettiin
Tasavallan presidentti vahvisti hyvinvointialueiden rahoituslain muutokset 19.12.2024. Asiakasmaksujen huomioon ottamista koskeva muutos tulee voimaan vuoden 2025 alusta ja jälkikäteistarkistusta koskevat muutokset vuonna 2026.
Lisäksi valtioneuvoston asetuksessa säädettiin hyvinvointialueiden rahoituksen vuoden 2025 perushinnoista sekä tarkistettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kertoimen indikaattoreita.
Jälkikäteistarkistukseen alueille omavastuuosuus vuodesta 2026
Alueiden omavastuuosuudella rahoituksen jälkikäteistarkistuksessa pyritään lisäämään rahoitusmallin kannustavuutta. Vuonna 2026 vuoden 2024 laskennallisten kustannusten ja tilinpäätöstietoihin perustuvien toteutuneiden kustannusten erotuksen perusteella tehtävässä jälkikäteistarkistuksesta omavastuu on 5 prosenttia, vuonna 2027 tehtävässä tarkistuksessa 10 prosenttia, vuonna 2028 tehtävässä tarkistuksessa 20 prosenttia ja vuodesta 2029 alkaen tehtävissä tarkistuksissa 30 prosenttia.
Omavastuuosuuden vaikutus rahoitukseen riippuu kullekin vuodelle tehtävän jälkikäteistarkistuksen määrästä. Omavastuu voi siten käytännössä tarkoittaa joko rahoituksen vähentämistä tai lisäämistä.
Omavastuuosuus lasketaan siitä vuosittaisesta rahoituksen lisäyksestä tai vähennyksestä, joka tehdään jälkikäteistarkistuksena. Laissa ei siten muutoin muuteta jälkikäteistarkistuksen laskentatapaa.
Vuodelle 2025 tehtävä ensimmäinen, mittaluokaltaan varsin suuri jälkikäteistarkistus (1,4 mrd. euroa) on vielä täysimääräinen ja se jää korottamaan hyvinvointialueiden koko maan rahoituksen pohjaa vuodesta 2025 alkaen. Rahoituksen lisäys tai vähennys viedään osaksi koko maan laskennallista rahoitusta, jolloin se jakautuu hyvinvointialueille rahoituslain määräytymistekijöiden mukaisesti.
Vuoden 2024 tilinpäätösennustetietojen mukaan hyvinvointialueiden vuoden 2024 tulos on yhteensä noin -1,42 mrd. euroa alijäämäinen. Jos hyvinvointialueiden vuoden 2024 tulos näin heikkenee vuodesta 2023, on vuodelle 2026 tehtävä jälkikäteistarkistus rahoitusta lisäävä. Vuoden 2026 jälkikäteistarkistuksessa rahoituksen pohjaan vuonna 2025 lisättyä jälkikäteistarkistusta lisättäisiin tällöin noin 112 milj. euroa. Vuodelle 2026 omavastuuosuus on viisi prosenttia jälkikäteistarkistuksena tehtävästä rahoituksen lisäyksestä (tai vähennyksestä), jolloin omavastuu vähentää rahoitukseen tehtävää lisäystä noin 6 miljoonaa euroa. Vuonna 2026 rahoitukseen sisältyisi kuitenkin huomattava, yhteensä noin 1,6 miljardin euron määrä jälkikäteistarkistusta. Tämä johtuu siitä, että rahoituksen ja toteutuneiden kustannusten erotus korotetaan rahoituslain mukaisesti vielä vuoden 2026 tasolle hyvinvointialueindeksin ja palvelutarpeen kasvun perusteella.
Omavastuuosuudella on siten suhteellisen pieni vaikutus alueiden rahoitukseen vuonna 2026, joten se ei merkittävästi vaikuta esimerkiksi alueiden alijäämien kattamiseen määräajassa.
Lisäksi yksittäiselle alueelle myönnettyä lisärahoitusta ei oteta jatkossa jälkikäteistarkistuksessa huomioon koko maan tason rahoitusta korottavana eränä.
Asiakasmaksumuutokset otettaisiin huomioon etukäteen vuodesta 2025
Asiakasmaksuihin säädettävät muutokset otetaan hyvinvointialueiden rahoituksessa etukäteen huomioon niiden voimaantulovuodesta lukien, vastaavalla tavalla kuin tehtävämuutokset. Tällaisia muutoksia ovat asiakasmaksuja koskevassa sääntelyssä asiakasmaksujen tasoon, perusteisiin tai maksullisuuden alaan tehtävät muutokset, joiden vaikutus rahoitukseen voidaan etukäteen arvioida ja ottaa huomioon hyvinvointialueiden rahoituksen turvaavalla tavalla.
Asiakasmuksumuutoksia koskeva säännös tulee voimaan 1.1.2025, joten sitä sovelletaan vuoden 2025 alusta voimaan tuleviin asiakasmaksuasetuksen muutoksiin.
Rahoitusasetuksessa vuoden 2025 perushinnat ja hyte-indikaattorien päivitys
Valtioneuvosto antoi 19.12.2024 asetuksen vuoden 2025 hyvinvointialuekohtaisen rahoituksen laskennassa käytettävistä asukaskohtaisesta sosiaali- ja terveydenhuollon perushinnasta ja muiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoituksen määräytymistekijöiden perushinnoista.
Asetuksella säädetyt perushinnat otetaan huomioon hyvinvointialueiden vuoden 2025 rahoituksessa. Hyvinvointialueiden rahoituslain mukainen yleiskatteinen rahoitus vuonna 2025 on yhteensä 26 254 514 401 euroa.
Lisäksi asetuksessa tarkistettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kertoimen määrittelyssä käytettäviä indikaattoreita ja niiden painokertoimia. Muutostarve johtuu hyvinvointialueiden tehtäviä koskevan lainsäädännön muuttumisesta. Toimintaa ja voimavaroja kuvaavista indikaattoreista poistettiin koulukuraattorin ja koulupsykologin työpanoksen määrää viikossa 100 oppilasta kohden koskeneet kaksi indikaattoria.
Lisätietoja:
Hallitusneuvos Eeva Mäenpää, puh. 02955 30266
Finanssiasiantuntija Roosa Valkama, puh. 02955 30560