Hyppää sisältöön

Rakennusalan suhdanneryhmä:
Rakentamisen taantuma päättymässä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2024 12.50
Tiedote

Korkotason lasku, inflaation hidastuminen, piristyvä taloustilanne ja ostovoiman kasvaminen lisäävät kuluttajien luottamusta tulevaisuuteen, mikä näkyy myös rakentamisen piristymisenä, arvioi Rakennusalan suhdanneryhmä 3. syyskuuta julkaistussa raportissaan. Heikosta alkuvuodesta johtuen rakentaminen vähenee vielä kuluvan vuoden aikana mutta kääntyy selvään kasvuun vuonna 2025.

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto on tällä hetkellä hyvin vähäistä. Asuntojen uudisrakentaminen käynnistyy hitaasti, koska myymättömien uusien asuntojen määrä on poikkeuksellisen suuri ja asuntojen myyminen vie aikaa. Ensi vuonna asuntojen ylitarjonta kuitenkin vähenee ja uudistuotanto vauhdittuu. Tätä nopeuttavat väestön kasvu ja muutto kasvukeskuksiin.

Toimitilarakentamisen tilanne on ollut parempi kuin asuntorakentamisen. Uusia toimitiloja ennakoidaan alettavan rakentaa enemmän jo tänä vuonna. Toimitilarakentamisen pitkän aikavälin näkymät ovat kohentuneet erityisesti teollisuudessa. Yritysten tilanne on kohtuullinen ja investointiaikomuksia on paljon.

Hintojen nousun hidastuminen ja korkojen laskeminen vauhdittavat taloyhtiöiden lykkääntyneiden korjaustöiden käynnistymistä. Asuntojen korjausrakentamisen arvioidaan kääntyvän pieneen kasvuun loppuvuodesta ja jatkuvan ensi vuoden aikana. Toimitilojen puolella on paljon tarvetta modernisoida vanhoja työtiloja vastaamaan paremmin nykyisiä työskentelytapoja, mutta korkeat kustannukset lykkäävät hankkeiden käynnistymistä. Julkisten rakennusten korjaaminen vauhdittaa toimitilojen korjausrakentamista.

Ratainvestoinnit kääntävät ensi vuonna maa- ja vesirakentamisen kasvuun.

Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa rakentamisen määrän vähenevän vielä tänä vuonna mutta käänteen tapahtuvan jo loppuvuoden aikana. Vuonna 2025 rakentaminen on selvässä kasvussa, kun myös asuntojen uudisrakentaminen pääsee talouden kasvuun kiinni. Suhdanneryhmä korostaa, että asuntojen kysyntää ylläpitävät tekijät, maahanmuutto ja kuntien välinen muutto suuriin kaupunkeihin, eivät ole poistuneet, vaikka tällä hetkellä asuntomarkkinat vaikuttavatkin olevan pysähtyneessä tilassa.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Janne Huovari, puh.  02955 30171, janne.huovari(at)gov.fi 

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talo-, infrastruktuuri- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä. Rakennusalan suhdanneryhmän raportit käsittelevät alan suhdannetilannetta koko maassa ja osin myös alueellisesti. Raporteissa tilannetta tarkastellaan volyymien, hintojen kustannusten, rahoituksen sekä työllisyyden ja rakennusmateriaalien menekin näkökulmasta. Suhdanneryhmä käsittelee rakentamiseen liittyviä rakenteellisia kysymyksiä ja muutostarpeita pitkällä aikavälillä.