Hoppa till innehåll

Konjunkturgruppen för byggbranschen:
Recessionen inom byggandet håller på att ta slut

finansministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2024 12.50
Pressmeddelande

Den sjunkande räntenivån, den lägre inflationen, det bättre ekonomiska läget och den ökade köpkraften ger konsumenterna en större tro på framtiden. Detta märks också genom att byggsektorn piggnar till. Den bedömningen gör konjunkturgruppen för byggbranschen i en rapport som publicerades den 3 september. Eftersom läget var dåligt i början av året, minskar byggandet ännu i år men börjar öka klart under 2025.

Den fritt finansierade bostadsproduktionen är väldigt liten för närvarande. Byggandet av nya bostäder kommer igång långsamt, eftersom antalet nya bostäder som inte blir sålda är ovanligt stort och det tar tid att sälja bostäderna. Nästa år minskar överutbudet av bostäder och produktionen av nya bostäder blir snabbare. Detta påskyndas av befolkningstillväxten och av flyttningen till tillväxtcentrumen.

Läget inom byggandet av lokaler har varit bättre än läget inom bostadsbyggandet. Enligt prognoserna börjar det byggas fler nya lokaler redan i år. Utsikterna för byggandet av lokaler på lång sikt har blivit bättre särskilt inom industrin. Situationen är rimlig för företagen och det finns många investeringsplaner.

Priserna stiger långsammare och räntorna sjunker, vilket får husbolagen att i snabbare takt inleda uppskjutna reparationsarbeten. Enligt prognoserna börjar renoveringen av bostäder öka något i slutet av året och fortsätter nästa år. I fråga om lokaler finns det ett stort behov att modernisera gamla lokaler så att de på ett bättre sätt motsvarar nutida arbetssätt, men de höga kostnaderna skjuter inledandet av projekten på framtiden. Renoveringen av offentliga byggnader påskyndar renoveringen av lokaler.

Nästa år ökar mark- och vattenbyggandet i och med baninvesteringarna.

Enligt prognosen från konjunkturgruppen för byggbranschen kommer byggvolymen att minska ännu i år men läget kommer att vända redan i slutet av året. Byggandet ökar klart under 2025 när även byggandet av nya bostäder kommer igång i och med den ekonomiska tillväxten. Konjunkturgruppen betonar att de faktorer som upprätthåller efterfrågan på bostäder, det vill säga invandring och flyttningar mellan kommunerna, särskilt till stora städer, inte har försvunnit, även om bostadsmarknaden för närvarande verkar ha stagnerat.

Mer information:

Janne Huovari, finansråd, tfn  02955 30171, janne.huovari(at)gov.fi 

Konjunkturgruppen för byggbranschen, som leds av finansministeriet, gör uppskattningar om konjunkturutvecklingen inom bostads-, infrastruktur- och reparationsbyggandet. Rapporterna av konjunkturgruppen för byggbranschen behandlar branschens konjunkturläge i hela landet och delvis även på regionalt plan. Läget granskas med tanke på volymer, priser, kostnader, finansiering, sysselsättning och åtgången av byggmaterial. Konjunkturgruppen behandlar strukturella frågor med anknytning till byggandet och långsiktiga förändringsbehov.