Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kirsi Varhila aloittaa uutena kansliapäällikkönä: Mikä muuttuu STM:ssä?

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2019 12.20
Uutinen

Kirsi Varhila aloittaa STM:n uutena kansliapäällikkönä 1.10. Varhila kertoo haastattelussa muun muassa, mikä muuttuu STM:ssä ja mitä hän aikoo säilyttää, miten hallituskauden asiat näyttäytyvät STM:ssä ja miten hän aikoo tukea STM:läisten työhyvinvointia.

Linkki videoon (YouTube).

Tekstiversio haastattelusta

Millä mielin aloitat uutena kansliapäällikkönä?

Kiitos kysymystä, oikein hyvillä mielin aloitan uutena kansliapäällikkönä. Oma taustani antaa siihen jonkun verran hyvää pohjaa. Mutta toki uteliaisuutta ja haasteellisuutta pitää olla ja niihin kurottautumista tarvitaan tässä tehtävässä. Tehtävä on tärkeä ja mielenkiintoinen.

Miten tämän hallituskauden asiat näyttäytyvät STM:ssä?

Näyttäytyvät aika suurina ja isoina ohjelmakokonaisuuksina, jos niitä tällä tavalla voisi niputtaa. Siellä on jo perinteeksi muodostunut sote-uudistus pohjassa ja siinä ehkä elementtinä perustason palveluiden parantaminen, joka on iso asia ja johon tarvitaan asiantuntemusta.

Sitten erittäin hienosti lähtee liikkeelle sosiaaliturvauudistus. Se lähtee liikkeelle komiteatyönä ja ulottuu kahdelle hallituskaudelle, jolloin saadaan poliittista näkemystä laajemmin ja ehkä myös sitouttamista, kun tietokartta on näin rakennettu.

Sitten on työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen liittyvät kokonaisuudet, tasa-arvoasiat ovat tässä kohtaa erittäin oleellisena mukana.

Nämä ehkä ovat ne isot kokonaisuudet, jotka hallitusohjelmasta tulevat STM:n tontille.

Mihin asioihin aiot ensimmäiseksi tarttua?

Ensimmäiseksi tutustun tehtävääni ja uuteen lähityöympäristööni. Tutustun osastopäälliköihin ja heidän akuutteihin asioihin, joissa he saavat perehdyttää minua. Ja toki hallitusohjelman toimeenpano on iso asia, millä lähdetään liikkeelle.

Sitten meillä on ministeri Pekosen käynnistämä arviointi siitä, että haluamme kerätä kaksi vuotta sitten tehdystä organisaatio- ja toimintatapauudistuksesta palautetta. Siinä yhtenä kulmana on talon työhyvinvointiasiat.

Mikä muuttuu STM:ssä, mitä aiot säilyttää?

STM:ssä on hienoa osaamista ja sitä ei voi liikaa korostaa. STM:n ministeriöinä voisi enemmän keskittyä strategisiin tehtäviin ja strategiseen ohjaukseen ja toisaalta lainsääntötyöhön. Ne ovat ministeriön päätehtävät.

Meillä on iso konserni, jonka kanssa yhteistyötä voidaan tiivistää ja katsoa hyvin paljon sitä, että paljonko operatiivista toimintaa voidaan tehdä konsernin laitosten kanssa yhteistyössä niin, että se ei kaikki ole meillä täällä STM:ssä – vaikka niin mielellämme aina operatiivista työtä haluaisimme itsekin tehdä.

Miten aiot tukea STM:läisten työhyvinvointia?

Meillä on talossa huikeaa ja hienoa osaamista sosiaali- ja terveydenhuollon substanssitoimintaan. Olemme joskus vähän itsekin liian innostuneita ja motivoituneita ja teemme ehkä sitä kautta pikkuisen liikaa.

Johtajien ja esimiesten kanssa pitää yhdessä keskustella, että millä tavalla aidosti seurataan ihmisten jaksamista, työkuormia ja työhyvinvointia. Rajataan selkeästi, missä kaikissa ytimissä meidän pitää olla mukana. Ja toisaalta, mitkä ovat niitä asioita, jotka voimme jättää vähän vähemmälle. Varsinkin siinä kohtaa, kun tunnistamme työpiikkejä, työkuormapiikkejä, niin silloin pitää selkeästi rauhoittaa muuta toimintaa. Tätä osaamista meidän pitää kaikkien lisää kerryttää.

Miten palaudut työstä vapaa-ajallasi?

Kyllä se on hyvin pitkälle perinteisiä keinoja ja tapoja: polkupyöräilyä, ulkoiluna liikkumista, luonnossa liikkumista, vaeltamista. Erikoisuutena ehkä on maauimalat, joissa on 50 metrin rata, niin sellaisissa käyn mielelläni uimassa. Toki maauimalakausi on tässä päättymässä, mutta se on yksi sellainen keino.

Kirjasto, kulttuuri, kaikki tällainen, joka on ihan jotain muuta kuin se, mitä teen täällä työpäivän aikana, auttaa omien akkujen lataamisessa.

 
Sivun alkuun