Hyppää sisältöön

Tilapäinen lakimuutos Soteri-rekisterin ruuhkan purkuun

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2024 11.33
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää lainvalmistelun sen mahdollistamiseksi, että ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat aloittaa toimintansa heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet hakemuksen Valviran ja aluehallintovirastojen Soteri-rekisteriin.

Rekisterin hakemuskäsittely on pahasti ruuhkautunut vuoden 2024 aikana. Ruuhkan taustalla ovat uudistuneen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain (valvontalaki) mukaisen menettelyn ja rekisterijärjestelmän käyttöönotto sekä sen myötä lisääntyneet hakemusmäärät. 

Asiakas- ja potilasturvallisuus ei vaarannu

Tilapäisesti voimassa olevalla sääntelyllä turvattaisiin asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantamatta henkilöstön ja palveluiden saatavuutta tavalla, joka mahdollistaa myös samanaikaisen hakemuskäsittelyn kehittämisen ja vakiinnuttamisen. 

Lisäksi ehdotettaisiin, että rekisteröintimenettelyn laajentuminen julkisiin palveluihin tulisi voimaan vasta vuoden 2027 alussa.

Hakemuskäsittelyä kehitetään koko ajan – lainsäädäntö tukee kehittämistoimia

Rekisterijärjestelmää, hakemuskäsittelyä ja asiakasohjausta on voimakkaasti kehitetty, mutta käsittelyajat ovat edelleen pitkiä. Pahin tilanne on itsenäisesti ammattiaan harjoittavien terveydenhuollon ammattihenkilöiden hakemusten käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjannut viranomaistoimia kohtuullisiin käsittelyaikoihin pääsemiseksi ja antanut aluehallintovirastoille määräyksen keskinäisestä virka-avusta hakemusten käsittelyssä. 

Kehittämistoimia jatketaan määrätietoisesti, ja virastot käyttävät jatkuvasti lisävoimavaroja käsittelyyn. STM on kuitenkin arvioinut, että kohtuuttomien käsittelyaikojen estämiseksi ja hakemuskäsittelyn vakiinnuttamiseksi myös lainsäädäntötoimenpiteet ovat tarpeellisia. 

Lisätietoja

Jaska Siikavirta, p. 0295 163 394, [email protected]