Hoppa till innehåll

Temporär lagändring för att avveckla kön till Soteri-registret

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2024 11.33 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 13.52
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet inleder beredningen av en lagändring för att åtminstone de självständiga yrkesutövarna inom social- och hälsovården ska kunna börja med sin verksamhet genast när de har lämnat in ansökan till Valviras och regionförvaltningsverkens Soteri-register. 

Överbelastningen inom handläggningen av registeransökningarna har ökat under år 2024. Att ansökningarna hopat sig beror på att antalet ansökningar ökat efter att man införde det förfarande och registersystem som baserar sig på den reviderade lagen om tillsynen över social- och hälsovården (tillsynslagen). 

Klient- och patientsäkerheten äventyras inte

Syftet med den temporära regleringen är att trygga klient- och patientsäkerheten utan att äventyra tillgången till arbetskraft och tjänster. Syftet är också att göra det möjligt att utveckla handläggningen av ansökningar samtidigt som man etablerar förfarandet.  

Det föreslås också att registerförfarandet inte ska gälla de offentliga tjänsterna förrän början av år 2027. 

Handläggningen av ansökningar utvecklas kontinuerligt — lagstiftningen stöder utvecklandet

Det har gjorts mycket för att utveckla registersystemet, handläggningen av ansökningar och kundhandledningen, men handläggningstiderna är fortfarande långa. Sämst är läget för de självständiga yrkesutövarna inom hälso- och sjukvården. 

Social- och hälsovårdsministeriet har försökt styra myndigheternas verksamhet så att handläggningstiderna ska bli rimliga, och även gett regionförvaltningsverken ett förordnande om ömsesidig handräckning vid handläggning av ansökningar.  

Verksamhetsutvecklingen fortsätter målmedvetet, och ämbetsverken använder alltmer resurser för handläggningen. Social- och hälsovårdsministeriet bedömer dock att det också behövs lagstiftningsåtgärder för att förhindra orimligt långa handläggningstider och etablera förfarandet för handläggningen av ansökningar.  

Mer information

Jaska Siikavirta, direktör, tfn 0295 163 394, [email protected]