Hyppää sisältöön

Suomen CAP-suunnitelman ensimmäiset vaikuttavuusarvioinnit käynnistyvät

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2024 13.15
Tiedote

Arviointien tavoitteena on arvioida CAP-suunnitelman toimenpidekokonaisuuden vaikuttavuutta ja varmistaa julkisten varojen kustannustehokas käyttö. Arviointien tuottamaa tietoa tarvitaan CAP-suunnitelman toteutuksen ohjauksessa sekä seuraavan yhteisen maatalouspolitiikan rahoituskauden suunnittelun tueksi.

Lähes kaksi vuotta toimeenpannun CAP-suunnitelman vaikuttavuutta ryhdytään arvioimaan, kun CAP-suunnitelman arviointisuunnitelman mukaiset arvioinnit käynnistyvät. Kevään 2024 aikana maa- ja metsätalousministeriö on tehnyt sopimuksia eri tahojen kanssa CAP-suunnitelman arvioinneista.

Nyt käynnistyvät arvioinnit kohdistuvat maatalouden kannattavuuteen ja kilpailukykyyn, eläinten hyvinvointivaikutuksiin sekä CAP-suunnitelman laajojen ympäristötavoitteiden vaikutusten arviointiin. Näiden lisäksi arvioidaan maatalouden riskienhallintavälineiden toimivuutta sekä laaditaan maatalouden osaamis- ja innovaatiojärjestelmään kuuluvien toimijoiden (AKIS) verkostoanalyysi. Arvioinnin pohjalta voidaan tehdä tarvittavia lisätoimia CAP-suunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Arvioinneista saadaan ensimmäiset väliraportit vuonna 2025. Komission odotetaan julkaisevan vuonna 2025 lainsäädäntöehdotukset vuoden 2027 jälkeisestä EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta, joten valmistuvat arvioinnit tarjoavat myös mahdollisuuden tuoda tutkittua ja analysoitua tietoa EU-valmisteluun ja vaikuttamiseen. Kaikki EU-jäsenmaat ovat laatineet CAP-suunnitelman rinnalle CAP-suunnitelman arviointisuunnitelman. Riippumattomat arvioijat toteuttavat kansallisen arvioinnin arviointisuunnitelman mukaisesti.

Lisätietoa CAP-suunnitelman arvioinnin toteutuksesta maaseutu.fi-sivustolta

Lisätiedot:
Eero Pehkonen
Neuvotteleva virkamies
0295 162 217
Sähköposti on muotoa [email protected]