Hoppa till innehåll

Utvärderingarna av Finlands CAP-plan börjar

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2024 13.15
Pressmeddelande

Syftet med utvärderingarna är att utvärdera vilken effekt åtgärdshelheten i planen har haft och att säkerställa att de offentliga medlen används på ett kostnadseffektivt sätt. Informationen från utvärderingarna behövs för styrningen av verkställandet av CAP-planen och som stöd för planeringen av finansieringsperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Resultaten av den CAP-plan som började genomföras nästan två år sedan börjar utvärderas när de utvärderingar som följer CAP-planens plan för utvärderingen inleds. Under våren 2024 ingick jord- och skogsbruksministeriet avtal om utvärderingen av CAP-planen med de olika berörda instanserna.

De utvärderingar som börjar nu gäller hur lönsamt och konkurrenskraftigt jordbruket är, hur djurvälfärden påverkas och hur miljömålen i CAP-planen uppfylls som helhet. Utöver det utvärderar man också verktygen för riskhantering inom jordbruket och gör en nätverksanalys om aktörerna i kunskaps- och innovationssystemet inom jordbruket (Akis). Utifrån utvärderingen kan man vidta ytterligare åtgärder som behövs för att uppfylla målen i CAP-planen.

De första mellanrapporterna om utvärderingarna ges ut 2025. Kommissionen väntas år 2025 publicera lagstiftningsförslagen om EU:s gemensamma jordbrukspolitik från och med 2027. Då ger de utvärderingar som nu görs således också en möjlighet att få forskningsdata och analyser som kan utnyttjas för lagberedningen och påverkan i EU. Alla EU:s medlemsländer har inom ramen för CAP-planen också en egen plan för utvärderingen av CAP-planen. De nationella utvärderingarna utförs av oberoende granskare i enlighet med utvärderingsplanerna.

Mer information: 

https://maaseutu.fi/sv/eus-gemensamma-jordbrukspolitik/mal-for-jordbrukspolitiken/utvardering/

Eero Pehkonen
Konsultativ tjänsteman
0295 162 217
E-postadresserna har formen [email protected].