Hoppa till innehåll

Finansministeriet inleder en ansökningsomgång om höjning av statsandelen enligt prövning 2024 samt ett utvärderingsförfarande med kommunerna Kyyjärvi och Lestijärvi

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.8.2024 14.46
Pressmeddelande
Valojen heijastus ikkunassa

Om en kommun är i behov av tilläggsstöd på grund av exceptionella eller tillfälliga ekonomiska svårigheter kan kommunens statsandel enligt lagen om statsandel för kommunal basservice höjas på basis av en ansökan och en prövning. Prövningen görs med beaktande av lokala särförhållanden. 

Ett villkor för att höjning av statsandelen ska kunna beviljas är att kommunen antagit en plan för att balansera kommunens ekonomi. Höjningen får inte heller medföra någon motsvarande ökning av de utgifter som kommunen har bestämmanderätt över, utan den är avsedd att utgöra en del av den övriga balanseringen av ekonomin.

Det har reserverats 10 miljoner euro för höjningen av statsandelen i år. Ansökningstiden för förhöjningarna går ut den 24 september 2024. Statsrådet beslutar på förslag av finansministeriet om höjning av statsandelen enligt prövning. Avsikten är att beslutet fattas före utgången av november.

Utvärderingsförfarandet inleds med Kyyjärvi och Lestijärvi kommuner

Det svåra ekonomiska läget i kommunerna Kyyjärvi och Lestijärvi har lett till att finansministeriet beslutat inleda ett utvärderingsförfarande. Detta betyder att staten och kommunerna tillsammans utreder om kommunen själv kan trygga kommuninvånarnas lagstadgade tjänster. Därefter beslutar finansministeriet om kommunen genom sina egna åtgärder kan balansera sin ekonomi så att förutsättningarna för service tryggas eller om en kommunindelningsutredning eventuellt inleds.
Kyyjärvi kommun har tidigare varit föremål för utvärderingsförfarande på basis av bokslutet för 2018. Kyyjärvi kommun har lyckats balansera sin ekonomi i någon mån efter detta, men det ackumulerade underskott i koncernbalansen som utgör kriteriet för utvärderingsförfarandet har inte minskat enligt planerna. Även om man i fråga om Kyyjärvi direkt kunde gå vidare till en utredning om ändring av kommunindelningen har finansministeriet beslutat att inleda ett nytt utvärderingsförfarande. 
Lestijärvi kommun har också ett underskott i koncernbalansräkningen, vilket gör att kriteriet för utvärderingsförfarande uppfylls. Lestijärvi kommun har inte tidigare varit föremål för utvärderingsförfarandet.
 
Fakta: Utvärderingsförfarande 

Utvärderingsförfarandet kan inledas i tre olika situationer:
 1) när kommunen inte täckt underskottet i kommunens balansräkning inom den tidsfrist som anges i kommunallagen
 2) när underskottet i kommunens senaste koncernbokslut är minst 1 000 euro per invånare och i det föregående bokslutet minst 500 euro per invånare 
 3) när de ekonomiska nyckeltal som beskriver finansieringens tillräcklighet eller soliditeten har mött de i kommunallagen fastställda gränsvärdena två år i följd.

• Förfarandet går ut på att en särskilt utvärderingsgrupp bedömer kommunens chanser att klara av sina lagstadgade uppgifter. I utvärderingsgruppen ingår en person som utnämns av finansministeriet, en som utnämns av kommunen, och därtill utnämner finansministeriet en ordförande som är oberoende av båda dessa. Gruppen lägger fram ett förslag till åtgärder som behövs för att trygga kommuninvånarnas service. 
 • Efter att kommunfullmäktige diskuterat förslagen och fattat beslut om dem avgör finansministeriet om det ska inledas en utredning om ändring av kommunindelningen.
 
Anvisningar och material för ansökan om höjning av statsandelen enligt prövning finns på finansministeriets webbplats.

Ytterligare information: 
Ville Salonen, finansråd, tfn 02955 30388, [email protected]