Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö käynnistää harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haun vuodelle 2024 sekä aloittaa arviointimenettelyn Kyyjärven ja Lestijärven kuntien kanssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.8.2024 14.46
Tiedote
Valojen heijastus ikkunassa

Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain mukaan korottaa hakemuksesta ja harkinnan perusteella, jos kunta on lisätuen tarpeessa poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Tuen tarpeen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet. 

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman talouden tasapainottamistoimenpiteistä. Korotus ei saa aiheuttaa myöskään vastaavan suuruista kunnan omassa päätäntävallassa olevien menojen lisäystä, vaan se on tarkoitettu osaksi muuta talouden tasapainottamista.

Harkinnanvaraisiin valtionosuuden korotuksiin on varattu tänä vuonna 10 miljoonaa euroa. Korotusten hakuaika on 24.9.2024 saakka. Harkinnanvaraisesta valtionosuuksien korotuksesta päättää valtiovarainministeriön esityksestä valtioneuvosto. Päätös pyritään tekemään marraskuun loppuun mennessä.

Arviointimenettely aloitetaan Kyyjärven ja Lestijärven kuntien kanssa

Kyyjärven ja Lestijärven kunnissa vaikea taloustilanne on johtanut siihen, että valtiovarainministeriö on päättänyt käynnistää kuntien arviointimenettelyn. Tämä tarkoittaa, että valtio ja kunnat yhteistyössä selvittävät, pystyykö kunta turvaamaan asukkaidensa lakisääteiset palvelut. Tämän jälkeen valtiovarainministeriö päättää, pystyykö kunta omilla toimillaan tasapainottamaan talouttaan siten, että palveluiden edellytykset turvataan, vai aloitetaanko mahdollisesti kuntajakoselvitys.

Kyyjärven kunta on ollut aiemmin arviointimenettelyssä vuoden 2018 tilinpäätöksen perusteella. Kyyjärven kunta on saanut tasapainotettua talouttaan jossain määrin tämän jälkeen, mutta arviointimenettelyn kriteerinä oleva konsernitaseen kertynyt alijäämä ei ole vähentynyt suunnitellun mukaisesti. Vaikka Kyyjärven osalta voitaisiin edetä myös suoraan kuntajaon muutosselvitykseen, valtiovarainministeriö on päättänyt käynnistää arviointimenettelyn uudelleen. 

Lestijärven kunnalla on myös konsernitaseessa kertynyttä alijäämää siten, että arviointimenettelyn kriteeri täyttyy. Lestijärven kunta ei ole ollut aiemmin arviointimenettelyssä.
 
Fakta: Arviointimenettely
 
Arviointimenettely voidaan käynnistää kolmessa eri tapauksessa;
 1)    jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää kuntalain mukaisessa määräajassa.
 2)    jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kunnan viimeisessä konsernitilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneenä vuonna vähintään 500 euroa. 
 3)    tai jos laissa säädetyt rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet lain mukaiset raja-arvot.

•    Arviointimenettelyssä kunnan mahdollisuuksia selviytyä lakisääteisistä tehtävistään selvittää erillinen arviointiryhmä. Sen jäsenistä yhden nimeää valtiovarainministeriö ja yhden kunta, ja valtiovarainministeriö nimeää ryhmän puheenjohtajaksi molemmista riippumattoman henkilön. Ryhmä tekee ehdotuksen kunnan asukkaiden palvelujen turvaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä. 
 •    Kun kunnan valtuusto on käsitellyt ehdotukset ja päättänyt niistä, valtiovarainministeriö ratkaisee, aloitetaanko selvitys kuntajaon muuttamisesta.
 
Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakuohjeet ja materiaali löytyvät valtiovarainministeriön verkkosivuilta.

Lisätietoja: 
finanssineuvos Ville Salonen, puh. 02955 30388, [email protected]