Kulttuuripoliittinen selonteko:
Kulttuuri vahvana ja yhdistävänä voimana kestävän, elinvoimaisen ja inhimillisemmän tulevaisuuden rakentamisessa
Valtioneuvosto antoi torstaina 28. marraskuuta eduskunnalle kulttuuripoliittisen selonteon, joka linjaa kulttuuripolitiikan pitkän aikavälin tavoitteita ja toimintasuunnitelmaa 2040-luvulle saakka. Selonteossa korostetaan kulttuurin perustan säilyttämistä, uudistumista ja elinvoimaisuutta sekä kulttuuri- ja luovien alojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamista. Tämä pitkän aikavälin strategia perustuu jatkuvaan yhteistyöhön eri politiikan alojen kanssa, ja sitä täydennetään myöhemmin toimeenpanosuunnitelmalla.
Selonteon tavoitteena on, että 2040-luvulla taide ja kulttuuri ovat Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. Onnistuneen kulttuuripolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa yhteistyössä muiden politiikan alojen kanssa.
Kulttuuripoliittisella selonteolla valtioneuvosto haluaa vahvistaa hallinnon- ja politiikan alojen rajat ylittävää yhteistyötä.
- Kulttuuri ja taide kertovat tarinaa siitä, keitä me olemme, minne olemme menossa ja auttavat meitä käsittelemme ihmisenä olemisen vaikeita kysymyksiä. Kulttuuri ja taide yhdistävät ihmisiä, purkavat ennakkoluuloja ja vauhdittavat yhteiskunnallista muutosta. Kulttuurilla on keskeinen rooli visaisten ongelmien ratkaisemisessa, kestävän ja vastuullisen talouskasvun ajurina sekä demokratian ja yhteisöllisyyden vahvistajana, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
Pitkän aikavälin tavoitteet
Pitkän aikavälin kulttuuripolitiikka Suomessa perustuu neljään tavoitteeseen: 1) kulttuuri on muutosvoima, 2) kulttuurin tekijät ja sisällöt ovat avainasemassa, 3) kulttuuri on jokaisenoikeus sekä 4) kansainvälinen vaikuttavuus syntyy kulttuurista.
Kulttuuri on merkittävin inhimillisen toiminnan muutosvoima, sillä se määrittää miten suhtaudumme ympäröivään maailmaan ja sen muutoksiin. Kulttuurin tekijät kehittävät Suomea sivistyneeksi ja kestäväksi yhteisöksi. Monimuotoinen ja saavutettava kulttuuri on jokaisenoikeus. Kulttuuri kuuluu kaikille riippumatta taustasta, kielestä, sijainnista, iästä tai taloudellisista resursseista. Suomen kansainvälinen vaikuttavuus syntyy valovoimaisen kulttuurin voimalla.
Tavoitteisiin pääsemiseksi kulttuurialalle on saatava muutosvoimaa, ja toimialan rakenteita ja rahoitusta on uudistettava. Tarvittavat toimenpiteet kohdistuvat kulttuurialaan (kulttuuri- ja luovat alat, taide, kulttuuriperintö), viranomaisiin ja niiden yhteistyöhön sekä politiikkatason toimintaan.
Selontekoa seuraa myöhemmin laadittava toimeenpanosuunnitelma
Selonteon valmistuttua laaditaan erillinen toimeenpanosuunnitelma, jossa määritellään mm. toimenpiteiden tavoiteaikataulu, vastuutahot ja muut tarkemmat suunnitelmat. Toteutumisen seurantaa ja hallinnon alojen välistä yhteistyötä varten yhtenä toimenpiteenä esitetään luotavaksi ylivaalikautinen kulttuuri- ja luovien alojen toimielin.
Kulttuuripoliittinen selonteko
Lisätietoja:
erityisavustaja Santeri Lohi, [email protected], p. 044 259 8451
kulttuuriasiainneuvos Johanna Vuolasto, p. 0295 330 235
pääsihteeri Liisa Suvikumpu, p. 0295 330 040