Den kulturpolitiska redogörelsen:
Kulturen som en stark och förenande kraft i arbetet för en hållbar, livskraftig och mänskligare framtid
Torsdagen den 28 november överlämnade statsrådet till riksdagen en kulturpolitisk redogörelse som fastställer kulturpolitikens långsiktiga mål och en handlingsplan för kulturpolitiken som sträcker sig till 2040-talet. I redogörelsen betonas den kulturella grundens bevarande, förnyelse och livskraft samt stärkandet av de kulturella och kreativa branschernas samhälleliga genomslag. Den långsiktiga strategin bygger på ett kontinuerligt samarbete med olika politikområden och kompletteras senare med en plan för dess genomförande.
Målet för redogörelsen är att konsten och kulturen på 2040-talet är en kraft som stärker och förenar Finland och som inspirerar till att bygga en hållbarare, livskraftigare och mänskligare framtid. Till följd av en lyckad kulturpolitik upplever människorna delaktighet och meningsfullhet, vilket ger upphov till en bred bildning, välfärd och samhälleligt och ekonomiskt värde i samarbete med andra politikområden.
Genom den kulturpolitiska redogörelsen strävar statsrådet efter att stärka det samarbete som överskrider förvaltnings- och politikgränserna.
- Konsten och kulturen berättar om vilka vi är och vart vi är på väg och hjälper oss att hantera svåra frågor som handlar om att vara människa. Konsten och kulturen förenar människor, bryter fördomar och påskyndar samhällelig förändring. Kulturen har en viktig roll när det gäller att lösa svåra problem, driva på en hållbar och ansvarsfull ekonomisk tillväxt och stärka demokratin och gemenskapen, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala.
Mål på lång sikt
Den långsiktiga kulturpolitiken i Finland grundar sig på fyra mål: 1) kulturen är en drivkraft för förändring, 2) kulturarbetarna och kulturinnehållen är i nyckelposition, 3) kulturen är en allemansrätt och 4) internationellt inflytande uppstår genom kulturen.
Kulturen är den viktigaste drivkraften för mänskliga aktiviteter, eftersom den bestämmer hur vi förhåller oss till omvärlden och förändringarna i den. Kulturarbetarna utvecklar Finland till ett civiliserat och hållbart samhälle. En mångsidig och tillgänglig kultur är en allemansrätt. Kulturen tillhör alla oavsett bakgrund, språk, plats, ålder eller ekonomiska resurser. Finlands internationella inflytande uppstår genom styrkan i vår enastående kultur.
För att målen ska uppnås måste kultursektorn få kraft att förändras och sektorns strukturer och finansiering reformeras. De åtgärder som behövs gäller kultursektorn (de kulturella och kreativa branscherna, konsten, kulturarvet), myndigheterna och samarbetet mellan dem samt verksamheten på politisk nivå.
Redogörelsen följs upp av en genomförandeplan som utarbetas senare
När redogörelsen är klar utarbetas en separat genomförandeplan som fastställer bland annat den målsatta tidsplanen för åtgärderna, vilka aktörer som är ansvariga i arbetet och andra närmare planer. För uppföljningen av genomförandet och samarbetet mellan förvaltningsområdena föreslås att det inrättas ett organ för de kulturella och kreativa branscherna vars mandatperiod sträcker sig över flera valperioder.
Mer information:
Santeri Lohi, forsknings- och kulturminister Sari Multalas specialmedarbetare, tfn 044 259 8451
Johanna Vuolasto, kulturrådet, tfn 0295 330 235
Liisa Suvikumpu, generalsekreterare, tfn 0295 330 040