Statsrådets försvarsredogörelse fastställer riktlinjer för utvecklingen av Finlands försvar som en del av Nato
Efter föredragning av försvarsminister Antti Häkkänen godkände statsrådet vid sitt sammanträde den 19 december 2024 statsrådets försvarsredogörelse för överlämnande till riksdagen. Den försvarsredogörelse som nu godkändes är den tredje i ordningen, men den första under Finlands Natomedlemskap. Riktlinjerna i redogörelsen sträcker sig till 2030-talet.
"Vi står inför en tid som präglas av stark beredskap. Vi ska ytterligare stärka Finlands försvar. Arbetet bygger på fyra grundpelare: den nationella försvarsförmågan, Natos avskräckning och försvar, försvarssamarbetet och totalförsvaret", säger försvarsminister Antti Häkkänen.
Enligt försvarsredogörelsen har Ryssland övergått till en allt öppnare, svårförutsägbar och långvarig konfrontation med väst. Ryssland utgör ett långvarigt hot mot Europas och Finlands säkerhet också i framtiden. För Finland som en stat vid Natos yttre gräns är det viktigt att sörja för sin försvarsförmåga som en del av alliansen och se till att alliansens avskräckning och försvar svarar mot kraven i hotmiljön.
"Vi stärker Finlands förmåga att bemöta omfattande påverkan, långvariga militära påtryckningar och eventuellt flera år lång omfattande krigföring. Vi förnyar markförsvaret och slutför samtidigt de omfattande projekten inom flygvapnet och marinen. Vi skapar förutsättningar för genomförandet av alliansens kollektiva försvar i Finland. Grunden för Finlands försvar ska också i fortsättningen utgöras av värnplikten, en omfattande reserv och en hög försvarsvilja. I enlighet med principen för totalförsvaret bygger Finlands försvar på ett starkt stöd från samhället", säger försvarsminister Häkkänen.
Enligt försvarsredogörelsen har Finlands Natomedlemskap stärkt avskräckningen. Finland stöds av hela alliansens militära styrka, i sista hand av kärnvapenavskräckningen.
"Finland upprätthåller och utvecklar sin egen starka försvarsförmåga även i fortsättningen i alla situationer. Det är kärnan i allt och det prutar vi inte på. Samtidigt är Finlands försvar en oskiljaktig del av Natos kollektiva försvar. Vi planerar, övar och förbereder oss på att försvara oss tillsammans med våra allierade", betonar försvarsminister Antti Häkkänen.
Försvarsredogörelsen har beretts sedan hösten 2023 under försvarsministeriets ledning och i samråd med den förvaltningsövergripande beredningsgruppen. Redogörelseprocessen har också omfattat ett drygt ett år långt nära samarbete med den parlamentariska uppföljningsgruppen.
"Vi utvecklar Finlands försvar med brett politiskt stöd som sträcker sig över partigränser och regeringsperioder. Jag ser positivt på att vi i Finland är så enhälliga i frågor som är centrala för vår säkerhet. Det sänder ett starkt budskap inte bara till våra allierade och partner, utan också till potentiella motståndare. Redogörelsen visar att Finland tar sitt försvar på allvar", säger försvarsminister Häkkänen.
Mer information:
Begäran om intervjuer med försvarsministern: Dani Niskanen, specialmedarbetare, tfn 0295 140 109
Ytterligare information om kommunikationen ges av Niina Hyrsky, kommunikationsdirektör, tfn 0295 140 120
Janne Kuusela, ordförande för beredningsgruppen för försvarsredogörelsen, överdirektör, tfn 0295 140 300 och Markku Viitasaari, vice ordförande, direktör för enheten för nationellt försvar, tfn 0295 140 330 samt Karoliina Honkanen, generalsekreterare, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 140 354
Statsrådets försvarsredogörelse har publicerats i sin helhet på försvarsministeriets webbplats på:
finska: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-423-7
svenska: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-455-8
engelska: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-663-471-8