Hyppää sisältöön

Kulttuuripoliittisen selonteon luonnos lausunnoille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2024 9.27
Uutinen

Luonnos kulttuuripoliittiseksi selonteoksi on valmistunut ja lähetetty laajalle lausuntokierrokselle. Luonnos perustuu laajapohjaisessa työryhmässä tehtyyn valmisteluun. Valmistelussa on määritelty neljä pitkän aikavälin tavoitetta, jotka ulottuvat 2040-luvulle, sekä toimenpide-ehdotukset niiden saavuttamiseksi.

Selonteko käsittelee kulttuurin perustan säilyttämistä, uudistumista ja elinvoimaisuutta sekä kulttuuri- ja luovien alojen toimintaedellytyksiä niiden yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämiseksi. Aikahorisontti kurottaa 2040-luvulle saakka, joten selonteko ulottuu hallituskausien ja vuosibudjetointien yli tavoitellen alalle myönteistä kasvua pitkällä aikavälillä. 

Selonteossa esitetään kulttuuripolitiikalle yhteistä visiota: vuonna 2040-luvulla kulttuuri on Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. Onnistuneen kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa. 

Pitkän aikavälin kulttuuripolitiikka Suomessa perustuu neljään tavoitteeseen: 

  1. Kulttuuri on muutosvoima: Kulttuuri on merkittävin inhimillisen toiminnan muutosvoima, koska se määrittää miten suhtaudumme ympäröivään maailmaan ja sen muutoksiin.
  2. Kulttuurin tekijät ja sisällöt avainasemassa: Kulttuurin tekijät kehittävät Suomea sivistyneeksi ja kestäväksi yhteisöksi.
  3. Kulttuuri on jokaisenoikeus: Monimuotoinen ja saavutettava kulttuuri on jokaisenoikeus. Kulttuuri kuuluu kaikille riippumatta taustasta, kielestä, sijainnista, iästä tai taloudellisista resursseista.
  4. Kansainvälinen vaikuttavuus kulttuurista: Suomen kansainvälinen vaikuttavuus syntyy valovoimaisen kulttuurin voimalla.

Nykytilan parantamiseksi ja vision tavoitteisiin pääsemiseksi kulttuuri- ja luoville aloille on saatava muutosvoimaa, ja toimialan rakenteita ja rahoitusta on uudistettava. Tarvittavat toimenpiteet kohdistuvat kulttuurialaan (kulttuuri- ja luovat alat, taide, kulttuuriperintö), viranomaisiin ja niiden yhteistyöhön sekä politiikkatason toimintaan, mutta kansalaiset, kuluttajat ja yritykset ovat avainasemassa ratkaisemassa valinnoillaan alan elinvoimaisuutta. 

Selontekoluonnos on lähetetty laajalle lausuntokierrokselle, josta saadun palautteen jälkeen luonnos viimeistellään, ja valtioneuvosto antaa sen eduskunnalle käsiteltäväksi syysistuntokaudella. 

Lausuntokierros päättyy 14.10. Selontekoluonnos on julkaistu lausuntopalvelussa.

Lisätietoja: pääsihteeri Liisa Suvikumpu, p. 0295 330 040