Hyppää sisältöön

Ministeri Multala myönsi korkeakouluille lisärahoitusta tekoälyosaamiseen, digitalisaatioon sekä lääkärien ja hammaslääkärien pätevöitymiskoulutuksiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2024 15.58
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on päättänyt yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sopimuskauden 2021–2024 jakamattomasta strategiarahoituksesta. Korkeakouluille kohdennettiin yhteensä noin 47 miljoonaa euroa.

Strategiarahoitusta osoitetaan neljään kokonaisuuteen: tekoälyosaamisen vahvistamiseen, korkeakoulutusta vahvistavaan digitaaliseen infrastruktuuriin, kansainvälisten osaajien pätevöitymiseen sekä kaudelle 2021–2024 sovittujen yliopistokohtaisten kehittämistoimien lisätukeen.

Yliopistosektorille kohdennettiin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakoulusektorille noin 7 miljoonaa euroa. Rahoituksella tuetaan korkeakoulujen omasta strategiatyöstä tulevia tavoitteita ja hallitusohjelman toteuttamista.

– Panostamme tällä hallituskaudella merkittävästi huippuosaamiseen, tieteeseen ja tutkimukseen. Näillä päätöksillä vahvistamme suomalaista tekoälyn ja teknologian osaamista. ELLIS-tekoälyverkoston rahoitus on vaikuttava uusi avaus, jolla edistämme Suomen ja suomalaisten pärjäämistä kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa.

Tekoälyosaamisen eurooppalainen verkosto ELLIS ja Suomen ELLIS-instituutin perustamisvalmistelut

Suomi vahvistaa rooliaan ELLIS-verkostossa, joka on eurooppalaisen tekoälyosaamisen vahvistamiseksi perustettu verkosto. Verkostossa on tällä hetkellä 41 yksikköä, ja 18 Euroopan 20 parhaasta yliopistosta kuuluu ELLISiin. Aalto-yliopisto valmistelee Suomen ELLIS-instituutin perustamista muun muassa FCAI-tekoälykeskuksen lippulaivan perustalle.

ELLIS-yhteistyön vahvistamiseen osoitettiin 6 miljoonaa euroa. Valmistelua koordinoi Aalto-yliopisto.

Korkeakoulutuksen laatua, joustavuutta ja yhteistyötä vahvistava digitaalinen infrastruktuuri

Korkeakoulutuksen laatua, joustavuutta ja yhteistyötä vahvistavan digitaalisen infrastruktuurin kehittämisen lähtökohtana on Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry:n ja ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arene ry:n Digivisio 2030, joka toteuttaa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut korkeakouluja yhteisesti hyödyttävää Digivision digitaalisen palveluympäristön kehittämistä vuosina 2021–2024 vuosittain 4,5 miljoonan euron strategiarahoituksella.

Korkeakoulujen Digivision digitaalisen infrastruktuurin toimeenpanoon osoitettiin 15 miljoonan euron rahoitus, josta ammattikorkeakoulusektorin osuus on 7 miljoonaa euroa. Toteutettavat tekniset ratkaisut vahvistavat tutkintokoulutuksen tarjonnan laatua ja vaikuttavuutta sekä tehostavat korkeakoulujen työnjakoa ja yhtenäisiä opetusjärjestelyjä. Rakentuva tietoallas ja sitä hyödyntävät palvelut parantavat korkeakoulujen koulutustarjonnan saavutettavuutta sekä tukevat sujuvia siirtymiä ja yksilöllisiä opintopolkuja.

Rahoitus kohdennetaan koordinaatiokorkeakoulujen kautta Digivision hanketoimiston käyttöön. Yliopistojen koordinaatiokorkeakoulu on Aalto-yliopisto ja ammattikorkeakoulujen koordinaattorina toimii Metropolia-ammattikorkeakoulu.

Ulkomailla koulutuksen suorittaneiden lääkäreiden ja hammaslääkäreiden pätevöitymiskoulutus

Vuosina 2021–2024 opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut ulkomailla koulutuksen suorittaneiden lääkäreiden ja hammaslääkäreiden ammattipätevöitymistä tukevien koulutusten järjestämistä 1,2 miljoonalla eurolla vuodessa. Pätevöitymiskoulutuksia ovat järjestäneet Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Pätevöitymiskoulutusten toteuttamiseen edellä mainituissa yliopistoissa osoitettiin yhteensä 1,2 miljoonan euron kertaluontoinen rahoitus.

Hammaslääkäreitä ja lääkäreitä pätevöittäville Helsingin yliopistolle ja Itä-Suomen yliopistolle osoitettiin 400 000 euroa/yliopisto. Tampereen yliopistolle osoitettiin 200 000 euroa lääkäreiden ja Turun yliopistolle 200 000 euroa hammaslääkäreiden pätevöittämiskoulutuksiin.

Yliopistokohtainen strateginen kehittäminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on yliopistojen kanssa käydyn vuoropuhelun perusteella päättänyt, että yliopistojen oman strategiatyön tukemiseksi kohdennetaan yliopistojen kesken ilman hakua yhteensä 25,2 miljoonaa euroa.

Jokaiselle yliopistolle kohdennettiin 500 000 euron rahoitus ja loppuosa kohdennettiin vuoden 2024 varsinaisessa valtion rahoituspäätöksessä yliopistojen oman strategian tukemiseen osoitetun strategiarahoituksen suhteessa.

Yliopistoille kohdennettu rahoitus on kaudelle 2021–2024 ministeriön ja yliopiston välisessä sovittujen yliopistokohtaisten kehittämistoimien kertaluonteinen lisätuki. Yliopistojen kehittämistoimenpiteet edistävät niiden strategioiden ohella hallituksen korkeakoulu- ja tiedepoliittisia tavoitteita.

Lisärahoitus yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen strategiseen kehittämiseen

Lisätietoja:

  • ylijohtaja Sirkku Linna, p. 0295 330 515
  • erityisavustaja Emmi Venäläinen p. 050 453 2773