Hyppää sisältöön

Lakiehdotus lausunnoilla: Hälytystehtävissä kohdattuun väkivaltaan puututtaisiin ankarammin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2025 16.35
Tiedote

Oikeusministeriö on lähettänyt lausunnoille lakiehdotuksen, jonka mukaan poliisi- tai hälytystoiminnan vaikeuttaminen sekä haittaaminen säädetään erikseen rangaistavaksi. Ehdotetut rikoslain muutokset kiristäisivät rangaistuksia tämän kaltaisissa rikoksissa. Tavoitteena on vahvistaa poliisien, pelastajien ja ensihoitajien rikosoikeudellista suojaa sekä turvata poliisi- ja hälytystoiminnan häiriötöntä hoitamista.

Uuteen rikokseen syyllistyisi se, joka estää tai olennaisesti vaikeuttaa poliisi- tai hälytystoimintaa käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa poliisin taikka pelastus- tai ensihoitotoiminnan henkilökuntaan kuuluvaa kohtaan. Rangaistavaa olisi myös työssä käytettävän ajoneuvon tai välineistön anastaminen tai vahingoittaminen. Myös näiden tekojen kohdistuminen pyynnöstä poliisi- tai hälytystoiminnassa avustavaan henkilöön olisi rangaistavaa. Rikoksesta tuomittaisiin vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Lisäksi ehdotetaan poliisi- tai hälytystoiminnan haittaamista koskevaa rangaistussäännöstä. Sitä sovellettaisiin, jos poliisi- tai hälytystoiminnan vaikeuttaminen on kokonaisuutena lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty, esimerkiksi kun otetaan huomioon väkivallan tai uhkauksen vähäisyys. Haittaamisesta tuomittaisiin myös se, joka vakavasti haittaa poliisi- tai hälytystoimintaa muulla tavalla. Tästä rikoksesta tuomittaisiin sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lakiehdotus perustuu hallitusohjelman kirjauksiin ensihoitajiin kohdistuvan väkivallan rangaistuksista ja Ruotsin mallin mukaisesta sinivilkkusabotaasin kriminalisoinnista. Hallitus haluaa varmistaa poliisien, pelastajien ja ensihoitajien rikosoikeudellisen suojan kaikissa tilanteissa ja lainsäädännön olevan pohjoismaisella tasolla.

Hallituksen esityksen luonnoksesta voi lausua 19. maaliskuuta saakka.

Lisätietoja
asiantuntija Julia Höyhtyä, p. 0295 150 257, [email protected]
erityisasiantuntija Annika Hoffrén, p. 0295 150 280, [email protected]

Lausuntopyyntö