Hoppa till innehåll

Lagförslag på remiss: Regeringen vill ingripa kraftigare i våld mot blåljuspersonal i samband med larmuppdrag

justitieministeriet
Utgivningsdatum 5.2.2025 16.35
Pressmeddelande

Justitieministeriet har sänt ett lagförslag på remiss, enligt vilket försvårande och störande av polis- eller larmverksamhet blir straffbart som ett separat brott. De föreslagna ändringarna i strafflagen skärper straffen för denna typ av brott. Målet är att stärka det straffrättsliga skyddet för poliser, räddningspersonal och personal inom prehospital sjukvård och att säkerställa att polis- och larmverksamheten kan utföras störningsfritt.

Den som hindrar eller väsentligt försvårar polis- eller larmverksamheten genom våld eller hot om våld mot en person som hör till personalen vid polisen, räddningsverksamheten eller den prehospitala akutsjukvården gör sig skyldig till ett nytt brott. Det ska också vara straffbart att tillägna sig ett fordon eller utrustning som används i verksamheten eller att skada ett sådant fordon eller sådan utrustning. Det blir också straffbart att förfara på det nämnda sättet mot den som på begäran bistår vid polis- eller larmverksamhet. Den som gör sig skyldig till brottet döms till fängelse i högst fyra år. 

Dessutom föreslås en straffbestämmelse om störande av polis- eller larmverksamhet. Den ska tillämpas om försvårandet av polis- eller larmverksamheten som helhet bedömt har begåtts under förmildrande omständigheter, till exempel med beaktande av att våldet eller hotet varit ringa. För störande av polis- eller larmverksamhet döms också den som allvarligt stör polis- eller larmverksamhet på något annat sätt. Den som gör sig skyldig till brottet döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagförslaget baserar sig på föresatserna i regeringsprogrammet om straff för våld mot förstavårdare och kriminalisering av blåljussabotage enligt den svenska modellen. Regeringen vill säkerställa det straffrättsliga skyddet för poliser, räddningspersonal och personal inom prehospital sjukvård i alla situationer och att lagstiftningen är på nordisk nivå.

Utlåtanden om utkastet till regeringsproposition kan lämnas fram till den 19 mars.

Mer information
Julia Höyhtyä, sakkunnig, tfn 0295 150 257, [email protected]
Annika Hoffrén, specialsakkunnig, tfn 0295 150 280, [email protected]

Begäran om utlåtande