Oikeusministeri Antti Häkkänen: Toimiva demokratia edellyttää jatkuvaa työtä
Toimivan demokratian ylläpitäminen sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen vaativat jatkuvaa ja määrätietoista työtä, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoi tänään Valtakunnallisen Demokratiapäivän tapahtumassa Kuntatalossa. Ministeri luovutti tilaisuudessa tämänvuotisen demokratiapalkinnon Naistoimittajat ry:lle ja Ihmisoikeusliitto ry:lle.
Naistoimittajat ry palkittiin koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa. Ihmisoikeusliitto ry palkittiin Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistamisesta.
Suomalaisen demokratian tunnettuja vahvuuksia ovat vapaa kansalaisyhteiskunta, korkea sivistystaso, vähäinen korruptio, sukupuolten välinen tasa-arvo ja yhteiskunnallinen luottamus. Ministeri Häkkänen kuitenkin muistutti, että erityisesti nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen eriytyminen on huolestuttavaa.
- Se on ilmiö, joka voi pitkällä aikavälillä rapauttaa yhteiskunnallista luottamusta. Luottamus on keskeinen yhteiskuntaa koossapitävä voima.
Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus ovatkin olleet tämän hallituskauden painopisteitä. Myös Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan tavoitteisiin kuuluu avoimuuden ja osallisuuden lisääminen.
- Näinä valeuutisten ja vihapuheen aikoina kriittisen ajattelun taitoja tarvitsevat sekä nuoret että aikuiset. Valeuutisten vaikutuksen pienentämisessä keskeistä on hyvä medialukutaito ja lähdekritiikki. Kyky ajatella itsenäisesti ja kriittisesti tuleekin oppia jo peruskoulussa. Nämä taidot vahvistavat myös demokratiaa ja ihmisoikeuksia, Häkkänen sanoi.
Oikeusministeriö on tänä vuonna käynnistänyt hankkeen, joka kokoaa yhteen ja koordinoi valtioneuvoston linjaamia toimenpiteitä nuorten osallisuuden edistämiseksi sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen kehittämiseksi. Osana hanketta Helsingin yliopisto muun muassa kartoittaa opettajille soveltuvat demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta käsittelevät materiaalit sekä kehittää opettajille suunnatun verkkokurssin demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta.
- Hankkeessa myös vahvistetaan nuorten yhdenvertaiseen osallisuuteen liittyvää toimintaa sekä tehdään nuorten osallisuuden edistämiseen liittyviä kokeiluja. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä eri hallinnonalojen viranomaisten, nuorisoalan osaamiskeskusten, korkeakoulujen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
Lisätiedot: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 029 515 0131