Hyppää sisältöön

Sisäministeriö on käynnistänyt sisäisen turvallisuuden selonteon valmistelun

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2024 11.54
Tiedote

Sisäministeriön johdolla valmistellaan uusi sisäisen turvallisuuden selonteko, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskaudella 2025.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on linjattu, että vaalikauden aikana laaditaan valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta. Se muodostaa yhdessä jo valmistelun loppusuoralla olevien ulko- ja turvallisuuspoliittisen ja puolustuspoliittisen selonteon kanssa kolmen selonteon kokonaisuuden. Eduskunta on pitänyt tärkeänä, että nämä selonteot muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja korostanut viranomaisten yhteisen tilannekuvan merkitystä.

Edellinen sisäisen turvallisuuden selonteko laadittiin vuonna 2021. Sen jälkeen Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi. Valmistelussa olevassa selonteossa keskitytäänkin sisäisen turvallisuuden keskeisimpiin kysymyksiin.

Selonteon tavoitteena on kuvata Suomen sisäisen turvallisuuden nykyinen tilanne ja viranomaisten edellytykset turvallisuuden ylläpitämiseksi. Lisäksi arvioidaan tulevien vuosien kehittämistarpeita voimavarojen, lainsäädännön ja varautumisen näkökulmasta.

Selontekovalmistelua varten on perustettu kolme työryhmää, joiden toimikausi jatkuu 30.9.2025 saakka. Valmisteluryhmissä on mukana turvallisuusviranomaisia ja muita ministeriöitä.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Piia Vuori-Murto, p. 0295 488 393, [email protected]
erityisasiantuntija  Eeva Koivunen, p. 0295 488 293, [email protected]