Hyppää sisältöön

Koordinaatioryhmä vahvistamaan merituulivoiman edistämisen kansallista yhteistyötä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.10.2024 13.49
Tiedote
Merituulivoimapuisto, useita tuulivoimaloita aavalla merellä

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut koordinaatioryhmän, jonka tehtävänä on ylläpitää merituulivoima-alan tilannekuvaa ja osallistua kilpailutettavien tuulivoima-alueiden valinnan ja aikataulutuksen valmisteluun sekä aluevesillä että talousvyöhykkeellä.

Ryhmän tehtävänä on myös seurata merituulivoimatyöryhmän toimenpidesuunnitelman toteutumista. Koordinaatioryhmän toimikausi ulottuu 31.10.2027 saakka.

Kilpailutettavien alueiden valinnassa ja aikataulutuksen valmistelussa on otettava huomioon myös muut merelliset toiminnot, meripelastus, rajojen valvonta, verkkoliitäntämahdollisuudet, ympäristölliset näkökohdat ja markkinatilanne. Koordinaatioryhmällä ei ole päätösvaltaa, mutta se voi tehdä linjauksia toiminnan suunnasta. 

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus asettaa kunnianhimoisen tavoitteen merituulivoiman kapasiteetille vuonna 2035 ja luo Suomelle kilpailuedun suhteessa Itämeren maihin, jotta suuret merituulihankkeet kytketään tuottamaan energiaa Suomen teollisuudelle ja kotitalouksille. Hallitus myös edistää ennakoitavaa ja kannustavaa toimintaympäristöä sekä sujuvaa hankekehitystä ja rakentamista niin talousvyöhykkeellä kuin aluevesilläkin. 

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama merituulivoimatyöryhmä julkaisi toimenpidesuunnitelmansa 20.8.2024. Yksi työryhmän ehdottamista toimenpiteistä koski pysyväisluonteisen merituulivoiman koordinaatioryhmän perustamista. Työryhmän näkemyksen mukaan merituulivoiman edistämisen kannalta on tärkeää, että aluevesiä ja talousvyöhykettä käsitellään kokonaisuutena.

Hallitus lähetti 3.10.2024 eduskunnalle lakiesityksen merituulivoimasta Suomen talousvyöhykkeellä. Sen tavoitteena on edistää merituulivoimaa, selkeyttää talousvyöhykkeen tuulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä ja varmistaa, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla. Esitys sisältää myös uuden merituulivoiman kilpailutusmallin talousvyöhykkeellä.

Koordinaatioryhmän puheenjohtajana toimii Outi Vilén työ- ja elinkeinoministeriöstä. Sen muut jäsenet edustavat liikenne- ja viestintäministeriötä, maa- ja metsätalousministeriötä, puolustusministeriötä, sisäministeriötä (rajavartio-osasto), ulkoministeriötä, valtiovarainministeriötä ja ympäristöministeriötä. 

Ryhmän pysyvät asiantuntijat edustavat Energiavirastoa, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia, Metsähallitusta (liiketoiminta ja julkiset hallintopalvelut), Suomen ympäristökeskusta, Väylävirastoa, rannikon maakuntien liittoja, merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatiota, Energiateollisuus ry:tä, Fingrid Oyj:tä, Suomen Kuntaliitto ry:tä ja Suomen Uusiutuvat ry:tä. Koordinaatioryhmä tekee yhteistyötä Ahvenanmaan maakuntahallinnon kanssa.

Lisätiedot: 
johtava asiantuntija Outi Vilén, TEM, p. 0295 047 016 (poissa 10.–23.10.2024)
teollisuusneuvos Pekka Grönlund, TEM, p. 0295 064 815