Hoppa till innehåll

Samordningsgrupp ska stärka det nationella samarbetet för att främja havsbaserad vindkraft

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2024 13.49
Pressmeddelande
havsvindkraftverk till havs

Arbets- och näringsministeriet tillsatte en samordningsgrupp med uppgift att upprätthålla en lägesbild över havsbaserad vindkraft och delta i förberedelserna när det gäller val av och tidsplan för de vindkraftsområden som ska konkurrensutsättas både i territorialvattnet och i den ekonomiska zonen.

Samordningsgruppen har också till uppgift att följa genomförandet av den åtgärdsplan som arbetsgruppen för havsbaserad vindkraft lagt fram. Gruppens mandatperiod sträcker sig till den 31 oktober 2027.

Vid valet av de områden som ska konkurrensutsättas och vid beredningen av tidsplanen ska också annan havsrelaterad verksamhet, sjöräddningen, gränsbevakningen, möjligheterna till nätanslutning, miljöaspekter och marknadsläget beaktas. Samordningsgruppen har ingen beslutanderätt, men den kan dra upp riktlinjer för verksamheten.

I enlighet med regeringsprogrammet ställer regeringen upp ett ambitiöst mål för den havsbaserade vindkraftens kapacitet för 2035 och skapar en konkurrensfördel för Finland i förhållande till Östersjöländerna så att stora projekt för havsbaserad vindkraft kopplas till att producera energi för industrin och hushållen i Finland. Dessutom främjar regeringen förutsägbara och sporrande omvärldsvillkor och en smidig process för projektutveckling och byggande såväl inom Finlands ekonomiska zon som i territorialvattnet.

Arbetsgruppen för havsbaserad vindkraft, som tillsatts av arbets- och näringsministeriet, publicerade sin åtgärdsplan den 20 augusti 2024. I planen föreslår arbetsgruppen bland annat att det ska inrättas en permanent samordningsgrupp för havsbaserad vindkraft. Enligt arbetsgruppen är det viktigt att territorialvattnet och den ekonomiska zonen behandlas som en helhet.

Den 3 oktober 2024 lämnade regeringen en proposition om havsbaserad vindkraft i Finlands ekonomiska zon till riksdagen. Syftet med propositionen är att främja havsbaserad vindkraft, förtydliga bestämmelserna om vindkraftsprojekt inom den ekonomiska zonen och säkerställa att rättigheter att utnyttja havsbaserad vindkraft beviljas på ett jämlikt, transparent och förutsägbart sätt. Propositionen innehåller också ett förslag till en ny modell för konkurrensutsättning av havsbaserad vindkraft inom den ekonomiska zonen.

Samordningsgruppens ordförande är Outi Vilén från arbets- och näringsministeriet. Gruppens övriga medlemmar representerar finansministeriet, försvarsministeriet, inrikesministeriet (gränsbevakningsavdelningen), jord- och skogsbruksministeriet, kommunikationsministeriet, miljöministeriet och utrikesministeriet.

Gruppens permanenta sakkunniga representerar Energimyndigheten, Transport- och kommunikationsverket Traficom, Forststyrelsen (affärsverksamhet och offentliga förvaltningstjänster), Finlands miljöcentral, Trafikledsverket, landskapsförbunden vid kusten, samordningen av samarbetet inom havsplaneringen, Finsk Energiindustri rf, Fingrid Oyj, Finlands Kommunförbund rf och Finlands förnybara rf. Samordningsgruppen samarbetar med Ålands landskapsregering.

Mer information:
Outi Vilén, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 016 (inte anträffbar 10–23.10.2024)
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 815