Hyppää sisältöön

Budjettiehdotus
Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus vuodelle 2025

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.8.2024 11.05
Uutinen
Budjetti 2025

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on ehdottanut hallinnonalalleen yhteensä noin 3,7 miljardia euroa määrärahaa vuodelle 2025. Lisäpanostuksia tehtäisiin etenkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukemiseen. Määrärahatarvetta vähentää puolestaan muun muassa TE-palveluiden siirto kunnille.

Poimintoja TEM:n talousarvioehdotuksesta

Parlamentaarisen linjauksen ja hallituksen kevään kehyspäätöksen mukaan valtion tutkimus- ja kehittämismenoja nostetaan asteittain 1,2 prosenttiin suhteessa BKT:hen. TEM:n talousarvioehdotuksessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukemisen valtuutta nostettaisiin 531 miljoonaan euroon, joka sisältää T&K-rahoituksen valtuuden lisäyksen 85 miljoonalla eurolla.

Hallintoon sekä työllisyyteen ja yrittäjyyteen varatut määrärahat vähenisivät. Vähennykset johtuvat pääosin julkisten työvoimapalvelujen siirtymisestä kuntien järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen. Ehdotuksen mukaan työllisyyden ja yrittäjyyden määrärahat olisivat 689 miljoonaa euroa, mikä on 309 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa. Hallinnon määrärahoiksi on ehdotettu 754 miljoonaa euroa, joka on 249 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa.

Kotoutumisen ja kansainvälisen osaamisen määrärahoiksi TEM on ehdottanut 503 miljoonaa euroa. Määrärahojen tarvetta nostavat arviot, joiden mukaan kotikunnan tilapäistä suojelua saavien henkilöiden määrä kasvaa. Toisaalta määrärahatarvetta vähentää muun muassa se, että toimeentulotuesta aiheutuneiden kustannusten laskennallista korvausaikaa lyhennetään kolmesta vuodesta yhteen vuoteen.

Talousarvioehdotuksen käsittely jatkuu syyskuussa

Ministeriöt toimittivat omat talousarvioehdotuksensa valtiovarainministeriöön toukokuussa 2024. Ministeriöiden ehdotukset tulivat julkiseksi 9. elokuuta, kun valtiovarainministeriö oli julkaissut ehdotuksensa koko valtion talousarvioehdotuksesta.

Seuraavaksi hallitus käsittelee koko valtion talousarvioehdotusta budjettiriihessä 3.–4. syyskuuta. Tämän jälkeen valtiovarainministeriö viimeistelee hallituksen talousarvioesityksen, joka annetaan eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta hyväksyy valtion talousarvion joulukuussa.

Lisätietoja:
johtaja Jukka Nummikoski, TEM, p. 0295 047 333, etunimi.sukunimi(at)gov.fi