Hoppa till innehåll

Budgetförslag
Budgetförslaget för arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde 2025

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.8.2024 11.05
Nyhet
Budget 2025

Arbets- och näringsministeriet har föreslagit ett anslag på sammanlagt cirka 3,7 miljarder euro för sitt förvaltningsområde 2025. Tilläggssatsningar görs i synnerhet för att stödja forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Behovet av anslag minskar i sin tur bland annat på grund av att arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna.

Plock ur arbets- och näringsministeriets budgetförslag

Enligt den parlamentariska riktlinjen och regeringens rambeslut från våren höjs statens utgifter för forskning och utveckling stegvis till 1,2 procent i förhållande till BNP. I arbets- och näringsministeriets budgetförslag ska fullmakten för stödjande av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet höjas till 531 miljoner euro. I beloppet ingår en ökning av fullmakten för FoU-finansiering med 85 miljoner euro.

De anslag som reserverats för förvaltning samt sysselsättning och företagande minskar. Minskningarna beror i huvudsak på att den offentliga arbetskraftsservicen överförs till kommunerna från och med den 1 januari 2025. Enligt förslaget är anslagen för sysselsättning och företagsamhet 689 miljoner euro, vilket är 309 miljoner euro mindre än i den ordinarie budgeten för 2024. För förvaltningen föreslås anslag på 754 miljoner euro, vilket är 249 miljoner euro mindre än i den ordinarie budgeten för 2024.

I anslag för integration och internationell kompetens har arbets- och näringsministeriet föreslagit 503 miljoner euro. Behovet av anslag ökar på grund av uppskattningarna av antalet personer som får tillfälligt skydd i hemkommunen. Å andra sidan minskar anslagsbehovet bland annat av att den kalkylerade ersättningstiden för kostnaderna för utkomststödet förkortas från tre år till ett år.

Behandlingen av budgetförslaget fortsätter i september

Ministerierna lämnade sina budgetförslag till finansministeriet i maj 2024. Ministeriernas förslag blev offentliga den 9 augusti när finansministeriet hade publicerat sitt förslag till hela statens budgetförslag.

Nästa steg är att regeringen behandlar statens budgetförslag vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Därefter färdigställer finansministeriet regeringens budgetproposition, som överlämnas till riksdagen den 23 september. Riksdagen godkänner statsbudgeten i december.

Mer information:
Jukka Nummikoski, direktör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7333, fornamn.efternamn(at)gov.fi