Työvoimapalvelut uudistuvat 1.1.2025 – Kunnille vastuu työvoimapalveluista, valtiolle ohjausrooli
Työvoimapalvelujen järjestämisen rakenteet ja vastuut uudistuvat vuodenvaihteessa. Uudistuksen myötä vastuu työvoima- ja kotoutumispalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnille ja kuntien muodostamille työllisyysalueille. Valtion rooli painottuu työvoimapalvelujärjestelmän ohjaukseen, kehittämiseen ja valtakunnallisen toimivuuden varmistamiseen.
Kunnat ottavat vastuun palveluiden järjestämisestä
Kunnat ja kuntien työllisyysalueet järjestävät jatkossa työvoima- ja kotoutumispalvelut, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin vastaavat palvelut ja alueellisen elinvoiman vahvistamisen. Kunnat ovat muodostaneet maahan 45 työllisyysaluetta, joiden toiminta alkaa 1.1.2025. Kuntiin siirtyy samalla valtiolta noin 4 400 työntekijää pääasiassa TE-toimistoista.
”Työvoimapalveluiden kehittäminen työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi on avainasemassa hallituksen työssä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. Kunnat saavat nyt odottamansa mahdollisuuden vastata tehokkaasti kohtaannon haasteisiin ja luoda paikallisesti toimivimpia ratkaisuja työllisyyden edistämiseksi. Hallitus puolestaan jatkaa työvoimapalveluiden kehittämistä edelleen työnhakijoiden palveluprosessin osalta”, kertoo työministeri Arto Satonen.
Työvoimapalveluista muodostuu kunnille uusi valtionosuustehtävä, jonka rahoitus viedään osaksi kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmää. Kunnat voivat kohdentaa rahoitusta haluamallaan tavalla lainsäädännön puitteissa. Vuonna 2025 uudistuksen johdosta kuntien valtionosuuksiin lisätään se määräraha, joka olisi budjetoitu työvoimapalveluiden järjestämiseen valtion talousarviossa, jos valtio olisi vastannut tehtävästä edelleen vuonna 2025. Jatkossa rahoitusta ei eritellä, vaan se kehittyy osana valtionosuusrahoituksen kokonaisuutta. Rahoitus kohdentuu kunnittain työikäisen väestön, työttömyyden ja vieraskielisyyden perusteella.
Valtio vastaa työllisyydestä ja työvoimapalvelujärjestelmästä
Valtiolla on viimekätinen vastuu työllisyydestä ja työvoimapalvelujärjestelmän toimivuudesta. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työvoimapalvelujen yleisestä ohjauksesta, kehittämisestä ja valvonnasta sekä seurannasta ja arvioinnista.
Ministeriössä valmistellaan hallituskausittain strategiset työllisyyden edistämisen tavoitteet, jotka valtioneuvosto vahvistaa. Ministeriö myös seuraa valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista vuosittain sekä valtakunnallisesti että työllisyysalueittain. Ministeriön työtä tukee hallituskaudeksi asetettava työllisyyden edistämisen valtakunnallinen neuvottelukunta, joka seuraa palvelujärjestelmän toimivuutta ja käsittelee työllisyyden edistämistä koskevia kehittämistarpeita.
KEHA-keskus tukee valtakunnallisen työllisyydenhoidon palvelujärjestelmän toimeenpanoa ja vahvistaa sen toimivuutta. KEHA-keskuksen rooli painottuu työllisyydenhoidossa erityisesti työvoimapalvelujen tietojärjestelmiin, työttömyysturvaneuvontaan ja työvoima- ja kotoutumispalvelujen tiedolla johtamisen tehtäviin. KEHA-keskus tuottaa tietoa työvoimapalveluiden tuloksellisuudesta ja toimivuudesta.
ELY-keskukset tukevat työvoimaviranomaisia mm. ylläpitämällä alueellisten työmarkkinoiden kokonaiskuvaa ja tuottamalla ennakointitietoa työvoimaviranomaisten toiminnan tueksi. ELY-keskukset järjestävät oman alueensa työvoimaviranomaisille vuosittaiset yhteistyö- ja seurantakeskustelut.
Alueelliset ja asiakkaiden tarpeisiin vastaavat palvelut
Työvoimapalvelut toteutetaan jatkossa lähempänä asiakkaita ja niillä pyritään vastaamaan alueellisiin tarpeisiin. Uudistuksella tavoitellaan ennen kaikkea työllisyyden kasvua, kun palvelut vastaavat paikallisesti sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden tarpeisiin. Alueellisen elinvoiman tukemiseksi tavoitellaan kuntien, yritysten ja työnantajien ja muiden toimijoiden tiivistä yhteistyötä.
Vaikka työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille, asiakkaiden sähköinen asiointikanava Työmarkkinatori pysyy käytössä. Sieltä löytyvät jatkossakin sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden palvelut, ja sitä kautta hoituvat työnhakuun liittyvät asiat.
Lisätietoa:
hankejohtaja, johtava asiantuntija Tanja Ståhlberg, TEM, p. 0295 047 025
Lisätietoja KOTO24-kotoutumislain uudistuksesta
Työmarkkinatori