Hyppää sisältöön

Muovin kiertotalouden palkinto Suomen ympäristökeskuksen meriroskatutkijoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.10.2024 13.05
Uutinen
Muovin kierto -palkinto luovutettiin Syken meriroskatutkijoille Muovifoorumi-tapahtumassa.

Ympäristöministeriö ja kansalaisten Muoviraati jakoivat Muovin kierto -palkinnon Syken meriroskatutkijoille tänään 23.10. Muovifoorumissa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin henkilöitä, organisaatioita tai toimijoita, jotka ovat toteuttaneet ansiokkaasti Suomen muovitiekartan toimenpiteitä muovin kestävän kiertotalouden vauhdittamiseksi.

Syken meriroskatutkijat selvittävät meriroskan määrää, levinneisyyttä ja vaikutuksia Itämeressä sekä roskan lähteitä ja reittejä mereen. He myös kehittävät toimenpiteitä, joilla roskaantumista voidaan vähentää. Ryhmän erikoisalaa ovat mikromuovitutkimukset. Ryhmän tuottama tutkimustieto on keskeinen lähtökohta, kun muoveista aiheutuvia ympäristöhaittoja pyritään vähentämään koko niiden elinkaaren aikana.

Muovin kierto -palkinnon saajan valitsi kansallisen Muovitiekartan yhteydessä toimiva Muoviraati. Raati on muovihaasteen ratkaisemisesta kiinnostuneiden aktiivisten kansalaisten ryhmä. Turun ammattikorkeakoulun materiaalitekniikan opiskelijat tekivät ehdokkaista ennakkoarvion tukemaan raadin päätöksentekoa. 

“Viime vuonna Muoviraati palkitsi uusiomuoviin liittyvän tahon. Nyt halusimme painottaa muovin kiertotalouden arvoketjun muita osia ja tutkimustiedon merkitystä. Syken meriroskatutkijat ovat tehneet pitkäjänteistä ja uraauurtavaa työtä meriroskatilanteen selvittämisessä. Työn tulokset lisäävät ymmärrystä muovin ympäristövaikutusten mittakaavasta ja lähteistä. Tutkijoiden tuottamaa tietoa tarvitaan päätöksenteon tukena”, sanoo Muoviraadin jäsen Henna Hautakangas, joka luovutti palkinnon Syken tutkijoille.

Lisäksi Muoviraati antoi kunniamaininnan laajasta ja vaikuttavasta työstä muovin kiertotalouden hyväksi toimitusjohtaja Vesa Kärhälle Muoviteollisuus ry:stä.

“Vesa Kärhän työ muovin kierrätyksen, lainsäädännön kehittämisen ja vastuullisuuden parissa on ollut ratkaisevaa kotimaassa ja kansainvälisesti. Hän on jo vuosikymmenien ajan omistautunut muoviteollisuuden kestävän kehityksen edistämiselle”, Hautakangas sanoo.

Kuka tahansa saattoi ehdottaa Muovin kierto -palkinnon saajaa. Ehdokkaat edustivat monipuolisesti yhteiskunnan eri sektoreita: niiden joukossa oli yrityksiä, tutkimuslaitos sekä kansalais- ja edunvalvontajärjestöjä edustajineen.

Muovin kierto -palkinto jaettiin toista kertaa. Vuonna 2023 palkinnon sai Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka. Muovifoorumi on osa muovitiekartta 2.0:n toteutusta. Tiekartan tavoitteena on muovin kiertotalouden läpimurto Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoja

Merja Saarnilehto
Muovitiekartan pääsihteeri
0295 250 259
[email protected]