Hoppa till innehåll

Priset för plastens cirkulära ekonomi gick till forskarna i marint skräp vid Finlands miljöcentral

miljöministeriet
Utgivningsdatum 23.10.2024 13.05
Nyhet

Miljöministeriet och medborgarnas Plastråd delade ut Plastens kretslopp-priset till Finlands miljöcentrals forskare i marint skräp vid Plastforumet i dag. Syftet med priset är att lyfta fram personer, organisationer eller aktörer som på ett förtjänstfullt sätt har genomfört åtgärder för att accelerera en hållbar cirkulär ekonomi för plast enligt Finlands färdplan för plast.

Forskarna i marint skräp vid Finlands miljöcentral utreder mängden, utbredningen och konsekvenserna av det marina skräpet i Östersjön samt källorna till det och dess vägar till havet. De utvecklar också åtgärder för att minska nedskräpningen. Gruppens specialområde är mikroplastundersökningar. De forskningsrön som gruppen producerar är en central utgångspunkt i arbetet för att minska de miljöskador som plasterna orsakar under hela deras livscykel.

Pristagaren för Plastens kretslopp-priset valdes ut av Plastrådet, som verkar i anslutning till den nationella färdplanen för plast. Plastrådet består av en grupp aktiva medborgare som är intresserade av att lösa plastutmaningen. Materialteknikstuderande vid Åbo yrkeshögskola gjorde en förhandsbedömning av kandidaterna för att stödja Plastrådet i att fatta beslut om vinnaren.

”I fjol belönade Plastrådet en aktör som arbetat med återvinningsplast. Nu ville vi betona andra led i värdekedjan i den cirkulära ekonomin för plast och betydelsen av forskningsrön. Forskarna i marint skräp vid Finlands miljöcentral har gjort ett långsiktigt och banbrytande arbete med att undersöka läget i fråga om marint skräp. Resultaten av arbetet ökar förståelsen för omfattningen av plasternas miljökonsekvenser och källorna till dem. Den information som forskarna tar fram behövs som stöd för beslutsfattandet”, säger Henna Hautakangas, som är medlem i Plastrådet och som överlämnade priset till forskarna vid Finlands miljöcentral.

Dessutom gav Plastrådet ett hedersomnämnande till Vesa Kärhä, verkställande direktör vid Plastindustrin rf, för ett omfattande och verkningsfullt arbete för den cirkulära ekonomin för plast.

”Vesa Kärhäs arbete med plaståtervinning, utveckling av lagstiftningen och ansvarsfullhet har varit avgörande både i Finland och internationellt. Han har redan i årtionden ägnat sig åt att främja en hållbar utveckling inom plastindustrin”, säger Hautakangas.

Vem som helst kunde lämna in förslag till pristagare. Kandidaterna representerade olika samhällssektorer på ett mångsidigt sätt. Bland dem fanns företag och forskningsinstitut samt civilsamhälles- och intressebevakningsorganisationer och representanter för dem.

Plastens kretslopp-priset delades ut för andra gången. Pristagaren år 2023 var Mika Surakka, verkställande direktör för Sumi Oy. Plastforumet är ett led i genomförandet av färdplanen för plast 2.0. Målet med färdplanen är att fullfölja genombrottet för plastens cirkulära ekonomi i Finland före 2030.

Mer information

Merja Saarnilehto
Generalsekreterare för färdplanen för plast
0295 250 259
[email protected]