Valtion tukema asuntotuotanto pitää yllä asuntorakentamista
Valtioneuvosto on vahvistanut suunnitelman, jonka mukaisesti valtio tukee asuntotuotantoa vuonna 2025. Valtaosa tuetusta asuntotuotannosta kohdistetaan suurimpiin kasvukeskuksiin, erityisesti Helsingin seudulle. Talousarviossa asuntojen rakentamiseen ja perusparantamiseen tarkoitettuihin korkotukilainoihin on osoitettu 1,75 miljardin euron valtuus.
Valtion tuella rakennettaville ja peruskorjattaville asunnoille on oltava pitkäaikainen tarve. Korkotukivaltuudesta on varattu suurin osa, 815 miljoonaa, tavallisiin vuokra-asuntolainoihin ja asumisoikeusasuntolainoihin 680 miljoonaa. Valtion tuki pitää asuntorakentamista käynnissä, mutta rakentamisen arvioidaan kääntyvän vain pieneen kasvuun vuoden 2025 aikana.
“Rakentamisen edelleen heikon suhdannetilanteen vuoksi on tärkeää, että valmisteilla olevia rakennushankkeita saadaan liikkeelle. Tämän vuoksi etusijalla ovat nopeimmin käynnistyvät hankkeet”, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
Asuntomarkkinoiden tilanne ja asuntojen heikko kysyntä näkyy myös asumisoikeusasunnoissa, joita on aiempaa enemmän tyhjillään ja vuokralla. Uusien asumisoikeusasuntojen rakentamista tuetaan kaupungeissa, joissa niille on eniten kysyntää. Tämä tarkoittaa lähinnä Helsingin seutua ja muiden kasvukeskusten suurimpia kuntia. Asumisoikeustalolainoja voidaan hyväksyä korkotukilainoiksi vielä vuoden 2025 ajan, minkä jälkeen tukea uusille kohteille ei enää myönnetä.
Rakentamisen kustannukset ovat olleet laskussa sekä vapaarahoitteisissa että valtion tukemissa hankkeissa. Käyttösuunnitelman mukaan valtion tukemassa asuntorakentamisessa tulee edelleen huolehtia siitä, ettei hankkeiden kustannusten nousu ole nopeampaa kuin yleinen rakennuskustannusten nousu. Valtion tukemien hankkeiden hyväksymisessä painotetaan kilpailutettavia hankkeita. Myös niin sanotut neuvottelu-urakkamuotoiset hankkeet ovat mahdollisia, jos rakentamisen hinta vastaa kilpailutettavia hankkeita.
Erityisryhmien asumista tuetaan korkotukilainalla ja investointiavustuksella. Investointiavustuksen myöntövaltuus on aiempaa merkittävästi pienempi, 15 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Tästä syystä erityisryhmille rakennettaviin hankkeisiin on osoitettu vähemmän myös korkotukivaltuutta, 250 miljoonaa euroa. Käyttösuunnitelmassa painotetaan ensisijaisesti vammaisten henkilöiden ja pitkäaikaisasunnottomien kohteita. Jos valtuutta riittää, investointiavustusta voidaan vuoden 2025 aikana myöntää erityisestä syystä muiden erityisryhmien, kuten ikääntyneiden asumisen hankkeisiin. Kun kyse on hyvinvointialueen järjestämisvastuuseen kuuluvasta asumisesta, tuen edellytyksenä on, että hyvinvointialue sitoutuu pitkäaikaisesti rakennettaviin ja perusparannettaviin kohteisiin.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) erillisenä virastona lakkautetaan. Aran tehtävät siirtyvät 1. maaliskuuta 2025 ympäristöministeriön yhteyteen Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukseen. Aralle kuuluvat päätökset korkotuki- ja takausvaltuuden käytöstä ja avustusten myöntämisestä tehdään jatkossa uudessa keskuksessa.
Lisätietoja
Emma-Stina Vehmanen
erityisavustaja
p. 040 847 1992
[email protected]
Kimmo Huovinen
apulaisjohtaja
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara
p. 0295 250 822
[email protected]