Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-ministerivaliokunta käsitteli EMU:a ja Turkkia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.10.2017 10.40
Tiedote 466/2017

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 13. lokakuuta Suomen ennakkovaikuttamislinjauksia Euroopan talous- ja rahaliiton eli EMU:n kehittämiseen, ja sai tilannekatsauksen Turkista.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi osallistuu aktiivisesti markkinatalouden perusperiaatteisiin ja sijoittajavastuuseen nojaavaan EMU:n toimintaedellytysten vahvistamiseen. Suomi korostaa EMU:n toimivuuden parantamisessa markkinakurin ja jäsenmaiden oman vastuun merkitystä.

-On selvää, että EMU:a tulee kehittää, ja Suomen tulee jatkossakin olla aktiivisesti mukana kehitystyössä, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Yksityiskohtaisemmin Suomen EMU-kannoista voi lukea EU-ministerivaliokunnan hyväksymästä E-kirjeestä ja kohti markkinakurin EMU:a -esityksestä.

EU-ministerivaliokunta sai myös tilannekatsauksen EU:n ja Turkin suhteesta osana valmistautumista Eurooppa-neuvostoon (19.-20.10.). Suomi katsoo edelleen, että ongelmista huolimatta Turkin EU-jäsenyysprosessia ei pidä katkaista. Ministerivaliokunnassa oli esillä myös suomalaistoimittajan tapaus.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta käsitteli Euroopan komission perusteltua lausuntoa (2015/2125). EU-ministerivaliokunta linjasi, että jatkossa Metsäkeskuksen tietojärjestelmästä voidaan luovuttaa julkisia tietoja ilman, että tietopyyntö pitää perustella. Henkilötietojen suoja säilyy.  

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja ulkoasiain- ja yleisten asioiden neuvostoon. Ulkoasiainneuvoston (16.10.) asialistalla ovat Iran, Pohjois-Korea, Turkki sekä EU:n ihmisoikeuspolitiikka. Yleisten asioiden neuvoston (17.10.) pääaiheena on Eurooppa-neuvoston valmistelu. Lisäksi ministerit saavat 27-kokoonpanossa katsauksen Britannian eroneuvotteluista.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun