Hyppää sisältöön

EU tehostaa kansalaistensa turvaamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.10.2023 18.10
Tiedote
Pääimisteri Orpo ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez Granadassa 6.10.2023

Espanjan Granadassa 6. lokakuuta kokoontuneet EU-maiden johtajat antoivat yhteisen julkilausuman EU:n tulevien vuosien prioriteeteista. Se korostaa tarvetta taata EU-maiden kansalaisten turvallisuus sekä taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

”EU:n on oltava vahvempi geopoliittinen toimija. Tämä tarkoittaa EU:n taloudellisen pohjan vahvistamista, kilpailukyvyn edistämistä, toimimista puhtaan energian edelläkävijänä sekä oman turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamista”, pääministeri Petteri Orpo sanoi huippukokouksessa.

EU-maiden johtajat käynnistivät Granadan epävirallisessa Eurooppa-neuvostossa työn yksityiskohtaisemmasta strategisesta ohjelmasta vuosille 2024 - 2029. Kokouksen julkilausumaan kirjattiin lähtökohtien lisäksi myös muita ajankohtaisia asioita.

EU-maiden johtajat toistivat sitoutumisen siihen, että Ukrainaa ja sen kansaa tuetaan niin kauan kuin on tarpeen. He myös vahvistivat, että EU:n jäseniksi pyrkivien maiden tulevaisuus on EU:ssa. Laajentumisen todetaan olevan geostrateginen investointi rauhaan, turvallisuuteen ja vaurauteen.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Tiedotteesta poistettu 9.10. maininta muuttoliikkeestä kokouksen julkilausumassa. Muuttoliikkeestä annettiin kokouksen yhteydessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan julistus.