Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU tukee vahvasti Länsi-Balkanin maita

Valtioneuvoston viestintäosasto
6.5.2020 22.19
Tiedote 319/2020

Euroopan unionin tuki Länsi-Balkanin maille koronaviruskriisissä nousi keskeisesti esiin keskiviikkona 6. toukokuuta järjestetyssä EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokouksessa. Suomea videokokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.

”Yhteistyömme myös näinä vaikeina aikoina osoittaa, että EU on Länsi-Balkanin maiden tärkein kumppani. EU:n taloudellinen ja muu apu on ollut huomattava”, pääministeri Marin totesi kokouksen puheenvuorossaan. Pääministeri Marin korosti myös tarvetta viestiä yhteistyöstä ja EU:n tuesta selkeästi kansalaisille niin Länsi-Balkanilla kuin Euroopassakin.

EU:n Länsi-Balkanin maille ohjaama koronatuki, mukaan lukien Euroopan investointipankin tukipaketti, on 3,3 miljardia euroa. Maat ovat myös hyödyntäneet EU:n pelastuspalvelumekanismia, ja EU:n käyttöön ottamat ”vihreät kaistat” on ulotettu myös Länsi-Balkanille turvaamaan rahtiliikenteen sujuvuutta.

Huippukokouksessa Länsi-Balkanin maat liittyivät EU-maiden julkilausumaan, jossa käsitellään välittömään koronatilanteeseen liittyvän yhteistyön lisäksi EU:n tukea Länsi-Balkanin maille koronaviruksen vaikutuksiin vastaamisessa. Komissio julkistaa myöhemmin tänä vuonna Länsi-Balkania koskevan talous- ja investointisuunnitelman, jolla tuetaan alueen pidemmän aikavälin toipumista ja luodaan taloudellisia edellytyksiä EU-lähentymiseen.

”Suomen mielestä tässä työssä tulee hyödyntää vihreän ja digitaalisen siirtymän tarjoamat mahdollisuudet. Kun tiivistämme yhteistyötä entisestään, Länsi-Balkanin maat voivat olla yhdessä EU:n kanssa uudistusten edelläkävijöitä maailmassa. EU on asettanut kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja myös Länsi-Balkanin maiden sitoutuminen on tärkeää”, pääministeri Marin sanoi.

Suomen mielestä on tärkeää myös, että suunnitelma sidotaan maiden etenemiseen keskeisimmissä EU-jäsenyyden edellyttämissä toimissa kuten oikeusvaltiouudistusten toteuttamisessa.

EU:n tuki Länsi-Balkanin eurooppalaiselle perspektiiville korostui kokouksen puheenvuoroissa sekä julkilausumassa. Osoituksena tästä on maaliskuussa tehty päätös avata jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

EU:n huippukokous Länsi-Balkanin maiden (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Serbia)  kanssa oli alun perin tarkoitus järjestää Zagrebissa, mutta koronavirustilanteen vuoksi se järjestettiin videoyhteyden välityksellä.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun