Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

EU ger starkt stöd till länderna på västra Balkan

Statsrådets kommunikationsavdelning
6.5.2020 22.19 | Publicerad på svenska 7.5.2020 kl. 8.34
Pressmeddelande 319/2020

Det huvudsakliga samtalsämnet under toppmötet mellan EU och länderna på västra Balkan onsdagen den 6 maj var Europeiska unionens stöd till regionen under coronaviruskrisen. Statsminister Sanna Marin företrädde Finland under mötet, som hölls som videokonferens.

 ”Vårt samarbete, också i dessa svåra tider, visar att EU är en viktig partner för länderna på västra Balkan. EU:s ekonomiska stöd och övriga hjälp har varit betydande”, sade statsminister Marin i sitt inlägg. Statsminister Marin framhöll också behovet av att tydligt och klart informera medborgarna, såväl på västra Balkan som i EU, om samarbetet och om EU:s stöd.

 

EU:s stöd till västra Balkan med anledning av coronakrisen uppgår till 3,3 miljarder euro, inklusive Europeiska investeringsbankens stödpaket. Länderna har också kunnat utnyttja EU:s civilskyddsmekanism, och de så kallade gröna filer som EU infört har utsträckts till västra Balkan för att trygga godstrafiken.

 

Under toppmötet anslöt sig länderna på västra Balkan till EU-ländernas uttalande som handlar om det omedelbara samarbetet med anledning av coronautbrottet men också om EU:s stöd för ländernas insatser för att hantera pandemins konsekvenser. Senare i år kommer kommissionen att presentera en plan för ekonomi och investeringar för att stödja regionens långsiktiga återhämtning och skapa ekonomiska förutsättningar för ländernas EU-närmande.

 

”Finland anser att man bör utnyttja de möjligheter som den digitala och den gröna omställningen erbjuder. När vi ytterligare intensifierar vårt samarbete kan länderna på västra Balkan tillsammans med EU bli globala föregångare på detta område. EU har ställt upp ambitiösa klimatmål och det är viktigt att också västra Balkan engageras i dessa”, säger statsminister Marin.

 

Finland anser också att det är viktigt att planen för ekonomi och investeringar kopplas till ländernas framsteg vad gäller de viktigaste kraven för EU-medlemskap, till exempel genomförandet av rättsstatsreformer.

 

EU-ländernas stöd för det europeiska perspektivet på västra Balkan betonades i inläggen under mötet och i det gemensamma uttalandet. Som ett uttryck för detta har man i mars fattat beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien.

 

Toppmötet mellan EU och länderna på västra Balkan (Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien) skulle ursprungligen ha hållits i Zagreb men hölls i stället som videokonferens på grund av coronapandemin.

 

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Anne Sjöholm, kommunikationschef (EU-ärenden), tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen