Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Euroopan unioni ja Afrikan unioni tiivistävät kumppanuutta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.2.2022 15.24
Tiedote 106/2022
Pääministeri Marin puhuu kokoussalissa kokouspöydän ääressä
Kuva: EU

Brysselissä 17. ja 18. helmikuuta kokoontuneet Euroopan unionin ja Afrikan unionin (AU) maiden johtajat ovat sopineet yhteistyön vahvistamisesta ja syventämisestä.

Huippukokous hyväksyi yhteisen julkilausuman, joka määrittää painopisteet EU:n ja AU:n tulevalle yhteistyölle. Tavoitteiden toimeenpanon tueksi on koottu 150 miljardin euron investointipaketti, joka koostuu investointi-, terveydenhuolto- ja koulutusosioista. Investointipaketilla pyritään muun muassa vauhdittamaan vihreää siirtymää, digitalisaatiota, kasvua ja työpaikkojen syntymistä.

Yhteistyön painopisteiksi julkilausumassa mainitaan tarve turvata rokotteiden saatavuus Afrikassa sekä yhteistyö rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi sekä pakolaisuuden ja muuttoliikkeiden hallitsemiseksi. Myös monenvälinen yhteistyö YK:n puitteissa on merkittävä osa tiivistyvää EU:n ja AU:n kumppanuutta.

Kumppanuus perustuu keskinäiseen tasavertaisuuteen. Yhteinen tavoite on taata turvallisuus ja rauha. Julkilausumassa nostetaan esiin tarve huolehtia lapsista, nuorista ja heikommassa asemassa olevista sekä sukupuolten tasa-arvo. 

Huippukokouksen aikana päämiehet kävivät useita keskusteluita pienemmissä ryhmissä. Pääministeri Marin toimi torstaina 17. helmikuuta puheenjohtajana ryhmässä, jonka keskustelu käsitteli yksityistä sektoria ja taloudellista integraatiota. Perjantaina helmikuuta pääministeri Marin osallistui ryhmäkeskusteluun, jonka aiheena on opetus, kulttuuri, ammattikoulutus, maahanmuutto ja liikkuvuus.

Huippukokouksen yhteydessä pääministeri Marinilla oli kahdenkeskiset tapaamiset Sambian tasavallan presidentti Hakainde Hichileman sekä Senegalin presidentti Macky Sallin kanssa. 

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun