Hoppa till innehåll

Europeiska unionen och Afrikanska unionen fördjupar partnerskapet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.2.2022 15.24
Pressmeddelande 106/2022
Statsminister Marin talande på mötet
Bild: EU

Stats- och regeringscheferna från Europeiska unionen och Afrikanska unionen (AU) sammanträdde i Bryssel den 17 och 18 februari och kom överens om att stärka och fördjupa samarbetet.

Vid toppmötet antogs en gemensam förklaring om prioriteringarna för det framtida samarbetet mellan EU och AU. Till stöd för målen sammanställs ett investeringspaket på 150 miljarder euro som omfattar investeringar, hälso- och sjukvård och utbildning. Syftet med investeringspaketet är att påskynda den gröna omställningen, digitaliseringen, tillväxten och uppkomsten av nya arbetstillfällen.

Prioriteringar för samarbetet enligt den gemensamma förklaringen är tryggad tillgång till vacciner i Afrika och samarbete för att garantera fred och säkerhet och för att hantera flyktingskap och migration. Också det multilaterala samarbetet inom FN är en betydande del av det fördjupade partnerskapet mellan EU och AU.

Partnerskapet bygger på ömsesidig jämlikhet. Det gemensamma målet är att garantera säkerhet och fred. I den gemensamma förklaringen betonas behovet av att ta hand om barn, unga och utsatta personer samt jämställdheten mellan könen.

Under toppmötet deltog stats- och regeringscheferna också i tematiska rundabordsmöten i mindre grupper. Torsdagen den 17 februari var statsminister Marin ordförande för en grupp som diskuterade den privata sektorn och den ekonomiska integrationen. På fredagen deltog statsminister Marin också i ett rundabordsmöte om utbildning, kultur, yrkesutbildning, migration och rörlighet.

I samband med toppmötet hade statsminister Marin enskilda möten med Zambias president Hakainde Hichilema och Senegals president Macky Sall.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli