Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Eurooppaministerit keskustelivat EU:n toimista koronapandemian torjunnassa

Valtioneuvoston viestintäosasto
22.4.2020 15.27
Tiedote 269/2020

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen osallistui keskiviikkona 22. huhtikuuta eurooppaministerien epäviralliseen videoneuvotteluun, jossa käsiteltiin EU:n ja sen jäsenmaiden tähän asti tekemiä toimia covid-19-pandemian torjunnassa. Esillä keskusteluissa oli laajasti toimien kesto, laajuus ja tehokkuus sekä parhaiden käytäntöjen jakaminen.

Ministeri Tuppurainen kertoi Suomen tukevan aktiivisesti EU-yhteistyötä pandemian torjunnassa ja tulevissa elpymistoimissa.

”EU on aiemmin osoittanut voimansa vaikeissa tilanteissa. Nyt tätä kykyä yhteiseen koordinaatioon ja Euroopan laajuisten, yhteisten ratkaisujen löytämiseen tarvitaan jälleen”, sanoi ministeri Tuppurainen.

Keskustelussa nousivat esille myös kansalaisten perusoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen turvaamisen tärkeys kansallisten poikkeus- ja rajoitustoimenpiteiden aikana. Suomi katsoo, että poikkeustoimien tulee olla välttämättömiä, hyväksyttäviä ja suhteellisia ja niiden tulee olla väliaikaisia.

”Poikkeusoloissa on vielä tavallistakin tärkeämpää pitää huoli siitä, että EU-kansalaisten perusoikeudet turvataan. EU:n on oltava liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava arvoyhteisö myös koronakriisin jälkeen”, ministeri Tuppurainen totesi.

Eurooppaministerit katsoivat, että jo lähiviikkoina tulee arvioida kriisin opetuksia sekä valmistella EU:n yhteistä toipumissuunnitelmaa. Eurooppa-neuvoston jäsenet jatkavat keskustelua aiheesta videokokouksessaan 23. huhtikuuta.

Eurooppaministerien keskustelussa ei tehty muodollisia päätöksiä.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias 0295 160 995, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun