Hyppää sisältöön

Hallitus tukee Finnairia – suunnitteilla 600 miljoonan euron valtiontakaus

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.3.2020 9.00
Tiedote 157

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on 19.3.2020 pitämässään kokouksessa linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on täysin poikkeuksellinen, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti. Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla. Tällöin edellytetään aina takausta, joka normaalitilanteessa on pankkitakaus. Kun pankkitakauksia ei ole saatavilla, Finnair on hakenut valtion takausta.

”Valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista. Valtio on vastuullinen omistaja, ja nyt on erittäin vakava tilanne sekä kansallisesti että kansainvälisesti, minkä vuoksi valtion täytyy tukea Finnairia. Yhtiön ylläpitämät reittiyhteydet ovat Suomen huoltovarmuuden sekä rahti- ja matkustajaliikenteen kannalta erittäin tärkeitä, ja yhtiön vaikutus kansantalouteemme on merkittävä. Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa”, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Vahvimmatkin lentoyhtiöt ovat tällä hetkellä vaikeuksissa ja ovat pyytäneet omaa valtiotaan apuun. Markkinatilanteen muutos on niin raju, että Finnairinkin kaltainen vakavarainen yhtiö saattaa tilanteen pitkittyessä tarvita tukea.

Lisätiedot: Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, yhteydenottopyynnöt erityisavustaja Tino Aallon kautta, [email protected], 050 436 9188, finanssineuvos Minna Pajumaa, valtioneuvoston kanslia, [email protected], 029 516 0147