Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Kohti terveen julkisen rakentamisen vuosikymmentä – hallitus käynnistää toimenpideohjelman valmistelun

Valtioneuvoston viestintäosastoYmpäristöministeriö
9.6.2017 13.06
Tiedote 285/2017

Hallitus käynnistää Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelman, joka tuodaan eduskuntaan syksyllä pääministerin ilmoituksella. Toimenpideohjelmaa ja sen valmistelun etenemistä käsitellään hallituksen strategiaistunnoissa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi toimenpideohjelman valmistelun käynnistämisestä tänään 9. kesäkuuta kutsumassaan parlamentaarisessa keskustelutilaisuudessa, jonka teemana oli ”Terve julkinen rakentaminen ja puhdas sisäilma”. Keskustelussa mukana olivat pääministerin lisäksi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja työministeri Jari Lindström.

- Sisäilmaongelmat ovat meidän yhteinen asiamme. Ongelmat heijastuvat ja näkyvät yhteiskunnassa ja ihmisten hyvinvoinnissa: esimerkiksi sairauspoissaoloina, työhyvinvointikysymyksinä ja vaikutuksina kansantalouteen. On tärkeää, että asiasta käydään laajaa ja avointa keskustelua oikean tiedon perusteella, pääministeri Juha Sipilä totesi tilaisuudessa.

- Meillä on julkisessa rakentamisessa laatuongelmia, mutta myös budjetissa pysymisen ongelmia ja aikatauluongelmia. Meidän pitää olla äärimmäisen määrätietoisia ja vaativia silloin, kun rakennetaan julkisilla varoilla. Tarvitaan vahvempaa omistajuutta, jotta nämä ongelmat ratkeavat, pääministeri Sipilä sanoi.

Asunto, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen peräänkuulutti tilaisuudessa, että tavoitteeksi tulisi asettaa ”terveiden tilojen vuosikymmen”. Kouluverkkoa uusimalla turvattaisiin modernit oppimisympäristöt. Toiminnallisesti vanhentuneet, rakennusteknisesti vanhat ja osin hyvinkin huonossa kunnossa olevat koulutilat eivät enää vastaa nykyopetuksen tarpeita. Uudistuksen aikana nykyisistä kouluista huolehdittaisiin muun muassa korjauksilla ja väliaikaisia tiloja hyödyntämällä. Samalla kehitetään rakennusten huoltoa ja ylläpitoa.

- Terveet, oppimista tukevat koulut ovat strateginen sijoitus Suomen tulevaisuuteen. Ne ennaltaehkäisevät terveysriskejä ja säästävät terveydenhoidon kuluja. Kouluista siirtyy työelämään terveitä nuoria, ministeri Tiilikainen sanoo.

Asiantuntijapuheenvuoron käyttivät tilaisuudessa tutkimusprofessori Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, valtion rakentamisen ongelmia selvittänyt Erkki Virtanen, rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä, neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä, operatiivinen johtaja Juha Lemström Senaatista ja tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi Kuntaliitosta.

Tilaisuuden aineistot ja keskustelualustusten tallenne

Lisätietoja: talouspoliittinen erityisavustaja Markus Lahtinen, p. 0295 160 404 ja yksikön päällikkö Taina Kulmala, p. 0295 160 184 valtioneuvoston kansliasta sekä erityisavustaja Tea Usvasuo, p. 046 922 8946 ja ylijohtaja Helena Säteri, p. 295 250 281, ympäristöministeriöstä

Anu Vehviläinen Jari Lindström Juha Rehula Juha Sipilä Kimmo Tiilikainen Sanni Grahn-Laasonen
Sivun alkuun