Hyppää sisältöön

Hallitus linjasi neuvottelussaan kasvosuojuksista ja keskusteli rajaliikenteestä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.6.2020 20.19
Tiedote 387
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi maskien käytöstä

Hallitus linjasi neuvottelussaan 3. kesäkuuta kasvosuojien käytöstä. Koronavirustilanteessa ensisijaista on noudattaa riittäviä fyysisiä etäisyyksiä sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa tartuntojen ehkäisemiseksi.

Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä, mutta katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina, joissa etäisyyksiä ei voida järjestää ja joissa vietetään pidempiä aikoja.

Kasvosuojusta käytettäessä on tärkeä muistaa, ettei se korvaa virustartuntojen ensisijaisia torjuntatoimia, kuten lähikontaktien välttämistä, käsienpesua ohjeiden mukaisesti tai yskimis- ja aivastushygieniaa.

Kasvosuojus ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta voi kuitenkin estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvosuojuksen oikeanlainen käyttö edellyttää oikeanlaista suojaimen pukemis- ja riisumistekniikkaa puhtain käsin sekä riittävän usein tapahtuvaa suojuksen vaihtamista. Jos suojusta käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä.

Epidemiatilanteen muuttuessa hallitus arvioi kasvosuojusten käyttösuositusta tarvittaessa uudelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antavat ohjeita kasvosuojusten turvallisesta käytöstä.

Hallitus kävi myös evästyskeskustelun sisä- ja ulkorajapäätöksistä.

Lisätietoja: valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 5364821.