Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Regeringen drog upp riktlinjer för ansiktsskydd och diskuterade gränstrafiken

Statsrådets kommunikationsavdelning
3.6.2020 20.19 | Publicerad på svenska 4.6.2020 kl. 12.48
Pressmeddelande 387

Vid sina förhandlingar den 3 juni drog regeringen upp riktlinjer för användningen av ansiktsskydd. Under coronavirusutbrottet är det viktigaste att hålla tillräckligt långa fysiska avstånd och att iaktta god hand- och hosthygien för att förebygga smitta.

Regeringen ger inte någon allmän rekommendation om användningen av ansiktsskydd, men anser att de kan användas för att skydda andra människor på platser och i situationer där det inte är möjligt att undvika nära kontakter. Sådana situationer kan uppstå t.ex. i kollektivtrafiken under rusningstid, eftersom tillräckligt avstånd inte kan ordnas och resorna kan räcka länge.

Om man använder ett ansiktsskydd är det viktigt att komma ihåg att det inte ersätter de primära åtgärderna för att bekämpa virusinfektioner, såsom att undvika nära kontakter, att tvätta händerna enligt anvisningarna eller att iaktta god hygien om man hostar eller nyser.

Ansiktsskydd skyddar inte användaren från virusinfektion, men kan hindra den som bär viruset från att smitta andra. Korrekt användning av ansiktsskyddet kräver att man har rena händer och rätt teknik då man klär på sig och tar av sig skyddet och att skyddet byts tillräckligt ofta. Om skyddet används på fel sätt kan det till och med öka risken för coronavirussmitta.

När epidemiläget förändras bedömer regeringen vid behov på nytt rekommendationen om användning av ansiktsskydd.

Institutet för hälsa och välfärd, Arbetshälsoinstitutet och Säkerhetsteknikcentralen ger anvisningar om säker användning av ansiktsskydd.

Regeringen förde också en preliminär debatt om beslut som gäller de inre och yttre gränserna.

Ytterligare information: Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 536 4 821.

Sivun alkuun