Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Barnrättsveckans session inledde temaveckan för barnets rättigheter

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.11.2022 13.07 | Publicerad på svenska 14.11.2022 kl. 14.19
Pressmeddelande

I Statsrådsborgen ordnades den 14 november barnrättsveckans session för att uppmärksamma veckan för barnets rättigheter. Under sessionen fick barn i olika åldrar och från olika håll i Finland diskutera frågor som de funderar över med flera ministrar.

Vid evenemanget fick barnen ställa frågor till statsminister Sanna Marin och delta i en gemensam paneldebatt med justitieminister Anna-Maja Henriksson, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru, inrikesminister Krista Mikkonen, försvarsminister Antti Kaikkonen, undervisningsminister Li Andersson och miljö- och klimatminister Maria Ohisalo.

Barnens frågor till ministrarna var mycket omfattande. Frågorna gällde bland annat sätt att minska den ökade pressen på barn och unga och klimatförändringarnas inverkan på de ungas välbefinnande i framtiden. Även ministrarnas färdigheter att använda symaskin och deras favoritläxor i skolåldern intresserade barnen.

I barnrättsveckans session deltog allt från förskolebarn till studerande på andra stadiet. Elever från Vuotson koulu i Sodankylä hade färdats längst för att delta i sessionen i Helsingfors. Sessionen ordnades av statsrådets kansli, barnombudsmannen och aktörerna för den nationella barnstrategin. Evenemanget ordnades i år för första gången.

”En central riktlinje i den nationella barnstrategin är att barn och unga ska höras. Dagens session är ett sätt att föra fram barns och ungas synpunkter för statsledningen och samhället i stort. Tanken är att evenemanget ska ordnas på nytt under kommande år”, säger Johanna Laisaari, som är generalsekreterare för den nationella barnstrategin.

Barnrättsveckans session kan ses på Yle Arenan fram till den 13 december 2022. Innehållet är ett led i Yles pilotförsök med en ny publiceringsmodell.

Veckan för barnets rättigheter firas årligen i samband med barnkonventionens dag för att öka kännedomen om konventionen om barnets rättigheter och bidra till tillgodoseendet av barnets rättigheter.

Barnkonventionens dag firas årligen den 20 november. FN:s generalförsamling antog deklarationen om barnets rättigheter den 20 november 1959 och konventionen om barnets rättigheter den 20 november 1989.

Ytterligare information: Johanna Laisaari, generalsekreterare för den nationella barnstrategin, tfn 0295 161 177, och Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, statsrådets kansli

Anna-Maja Henriksson Antti Kaikkonen Krista Kiuru Krista Mikkonen Li Andersson Maria Ohisalo Sanna Marin
 
Sivun alkuun