Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Tuppuraisen Bukarestin vierailulla aiheina Ukrainan tukemisen ja oikeusvaltioperiaatteen merkitys

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.1.2023 20.00
Tiedote
Ministeri Tuppurainen ja Romanian ulkoministeri Bogdan Aurescu

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vieraili Romanian Bukarestissa maanantaina 16. tammikuuta. Useissa korkean tason tapaamisissa aiheina olivat muun muassa Ukrainan tukeminen sen puolustustaistelussa Venäjän laitonta hyökkäyssotaa vastaan, oikeusvaltioasiat, EU:n laajentumisen tilanne ja Euroopan energian saannin turvaaminen.

Ministeri Tuppurainen tapasi päivän aikana Romanian oikeusministeri Catalin Predoiun sekä ulkoministeri Bogdan Aurescun. Ministeri tapasi myös energia-asioista vastaavan valtiosihteeri Dan-Dragoș Drăgan ja Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitmanin, jonka kanssa hän jatkaa matkaa Romanian Suceavaan ja Moldovaan.

Keskusteluissa esillä oli EU:n kokonaisvaltaisen tuen jatkamisen ja lisäämisen tärkeys Ukrainalle sekä aloitteet Venäjän saamiseksi vastuuseen sen tekemistä sotarikoksista ja tuhosta Ukrainassa. Suomi suhtautuu avoimesti aloitteeseen hyökkäysrikosta koskevan tuomioistuimen perustamiseksi. Mahdollisen erityistuomioistuimen legitimiteetti ja toimintaedellytykset on myös tärkeää varmistaa.

”EU:n sekä kansainvälisten kumppaneiden tulee mahdollisimman nopeasti selvittää kansainvälisen oikeuden mukaisia tapoja, joilla Venäjä saadaan suorittamaan asianmukaiset korvaukset sodasta ja sen tuhoista. Suomi pitää tärkeänä, että selvitystyötä Venäjän jäädytettyjen varojen tuottojen mahdollisesta hyödyntämisestä Ukrainan tukemiseen jatketaan ripeästi, vaikka aihe on oikeudellisesti monimutkainen”, sanoo ministeri Tuppurainen.

Romania on tuonut esille vahvaa haluaan edistää maan oikeusvaltiotilannetta. Oikeusvaltiouudistuksia onkin viety maassa määrätietoisesti eteenpäin koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta huolimatta.

EU:n laajentumisen osalta keskusteluissa todettiin, että sen tulee jatkossakin perustua tiukalle mutta oikeudenmukaiselle ehdollisuudelle ja asetettujen jäsenyyskriteereiden täysimääräiselle täyttämiselle. On tärkeää, että kaikkia hakijamaita kohdellaan samoin perustein. Keskusteluissa oli esillä myös Kosovon joulukuussa 2022 jättämä EU-jäsenhakemus. Romania on yksi EU-maista, joka ei ole tunnustanut Kosovoa. 

”Vuonna 2022 otettiin EU:n laajentumispolitiikan osalta historiallisia askelia, kun Ukrainalle, Moldovalle ja Georgialle myönnettiin EU-jäsenyysperspektiivi ja Ukrainalle ja Moldovalle myös EU-ehdokasmaan asema. Nyt on tärkeää hyödyntää tätä laajentumispolitiikan momentumia. Myös Romanian Schengen-jäsenyys on aika saada hyväksyttyä”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Keskusteluissa nousi esiin myös EU:n toimet kohtuuhintaisen energian saannin turvaamiseksi sekä unionin toimet talouden tukemiseksi. Ministeri Tuppurainen painotti, että EU:n toimien tulee edelleen johdonmukaisesti kannustaa puhtaan energian tuotantoon, eivätkä ne saa luoda epävarmuutta energiamarkkinoille. Molemmat maat painottivat sisämarkkinoiden toimivuutta ja edelleen kehittämistä.

Ministeri Tuppurainen esitti myös kiitoksen Romanian nopeasta ratifioinnista Suomen Nato-jäsenhakemukselle heinäkuussa 2022. Suomen ja Ruotsin jäsenyys Natossa tulee lisäämään koko Euroopan turvallisuutta.

Ministeri tutustui lisäksi Bukarestissa ukrainalaisille pakolaisille kokonaisvaltaisia palveluja tarjoavan keskuksen toimintaan. 

Lisätietoja: erityisavustaja Emilia Tervonen p. 050 516 1035 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia 
 

 
Sivun alkuun