Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Betydelsen av stödet till Ukraina och rättsstatsprincipen framhävdes under minister Tuppurainens besök i Bukarest

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.1.2023 20.00 | Publicerad på svenska 17.1.2023 kl. 10.49
Pressmeddelande
Minister Tuppurainen och Romäniens utrikesminister Bogdan Aurescu diskuterara på mötet
Minister Tuppurainen och Romäniens utrikesminister Bogdan Aurescu

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen besökte Bukarest i Rumänien måndagen den 16 januari. Samtalsämnen vid dagens möten på hög nivå var bland annat stödet till Ukraina under landets försvarskamp mot Rysslands olagliga anfallskrig, rättsstatsfrågor, läget för EU:s utvidgning och tryggandet av energiförsörjningen i Europa.

Under måndagen träffade minister Tuppurainen Rumäniens justitieminister Cătălin Predoiu och utrikesminister Bogdan Aurescu. Ministern träffade också statssekreteraren med ansvar för energifrågor Dan-Dragoș Drăgan och statssekreteraren med ansvar för Europafrågor Daniela Gîtman. Ministerns resa fortsätter till den rumänska staden Suceava och till Moldavien tillsammans med statssekreterare Gîtman.

Under diskussionerna betonades hur viktigt det är för Ukraina att EU fortsätter och utökar sitt övergripande stöd till landet. Dessutom behandlades initiativen för att ställa Ryssland till svars för sina krigsförbrytelser och skador i Ukraina. Finland förhåller sig öppet till initiativet om att inrätta en specialdomstol för behandling av aggressionsbrottet. Det är viktigt att säkerställa specialdomstolens legitimitet och verksamhetsförutsättningar.

”EU och internationella partner ska så snabbt som möjligt utreda vilka metoder enligt internationell rätt som kan tillämpas för att få Ryssland att betala adekvata skadestånd för kriget. Enligt Finland är det viktigt att möjligheterna att använda frysta ryska tillgångar för att stödja Ukraina utreds snabbt, trots att frågan är juridiskt komplicerad”, säger minister Tuppurainen.

Rumänien har visat prov på sin vilja att främja rättsstatsläget i landet. Landet har målmedvetet fortsatt med sina rättsstatsreformer trots covid-19-pandemin och kriget i Ukraina.

I fråga om EU:s utvidgning konstaterades det att den även i fortsättningen ska bygga på strikta men rättvisa villkor och fullständig uppfyllelse av medlemskapskriterierna. Det är viktigt att alla kandidatländer blir bemötta på lika villkor. Även Kosovos ansökan om EU-medlemskap i december 2022 diskuterades. Rumänien är ett av de EU-länder som inte har erkänt Kosovo.

”År 2022 togs det historiska steg inom EU:s utvidgningspolitik när Ukrainas, Moldaviens och Georgiens europeiska perspektiv erkändes och Ukraina och Moldavien fick status som kandidatland. Nu är det viktigt att utnyttja detta momentum. Dessutom gäller det att godkänna Rumäniens Schengenmedlemskap”, säger minister Tuppurainen.

Även EU:s åtgärder för att trygga tillgången på energi till rimligt pris och för att stödja ekonomin diskuterades. Minister Tuppurainen betonade att EU:s åtgärder ska fortsätta att konsekvent sporra till produktion av ren energi och att åtgärderna inte får skapa osäkerhet på energimarknaden. Båda länderna betonade vikten av en fungerande inre marknad och fortsatt utveckling av den inre marknaden.

Minister Tuppurainen framförde sitt tack för Rumäniens snabba ratificering av Finlands ansökan om medlemskap i Nato i juli 2022. Finlands och Sveriges Natomedlemskap kommer att öka säkerheten i hela Europa.

Minister Tuppurainen besökte också ett center som tillhandahåller ukrainska flyktingar övergripande tjänster i Bukarest.

Ytterligare information: Emilia Tervonen, specialmedarbetare, tfn 050 516 1035, och Satu Keskinen, understatssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 302, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen