Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin Kiovassa: Ukrainan tulevaisuus on vahvasti eurooppalainen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.3.2023 19.37
Tiedote
Pääministeri Marin ja presidentti Zelenskyi seisovat vierekkäin tiedotustilaoisuudessa, takana Suomen ja Ukrainan liput

Pääministeri Sanna Marin on vieraillut Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyin ja pääministeri Denys Smyhalin kutsusta. Vierailu vahvistaa Suomen ja Euroopan tukea Ukrainalle. Pääministeri tapasi presidentti Zelenskyin ohella muuta Ukrainan johtoa sekä vuonna 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Center for Civil Liberties -kansalaisjärjestön Oleksandra Matvijtšukin.

Pääministeri sai presidentti Zelenskyiltä tietoa sotatilanteesta ja ukrainalaisten välittömistä tukitarpeista. Pääministeri välitti viestin Suomen horjumattoman tuen jatkumisesta Ukrainalle kahdenvälisesti ja Euroopan unionin kautta niin kauan kuin on tarpeen. Pääministeri korosti tarvetta toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaalia sekä ripeästi vahvistaa eurooppalaista puolustusteollisuutta, jotta erityisesti ammusten yhteishankintoja voidaan toteuttaa. 

Suomi julkisti tänään 29 miljoonan euron tukipaketin erityisesti opetuksen, ympäristön ja säteilyturvallisuuden tarpeisiin. Valmisteilla on lisäksi uusia kehitysyhteistyöhankkeita Ukrainalle, joka on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa. Suomi on Ukrainan tukena myös pitkän aikavälin jälleenrakentamisessa, pääministeri Marin sanoi.

Pääministeri Marin ja presidentti Zelenskyi keskustelivat Venäjän johdon vastuuvelvollisuudesta laittoman hyökkäyssodan kansainvälisen oikeuden loukkauksiin. Vastuuvelvollisuuden toteuttaminen oli keskeinen aihe myös pääministeri Marinin keskustelussa kansalaisvapauksien keskusta johtavan Oleksandra Matvijtšukin kanssa.

”Venäjä ja sen edustajat on saatava vastuuseen laittomasta hyökkäysrikoksesta, sotarikoksista ja sodan seurauksista. Suomi osallistuu 20 maan ydinryhmään, joka etsii keinoja vastuun toteuttamiseksi”, pääministeri Marin sanoi.

Pääministeri vahvisti Suomen tuen presidentti Zelenskyin rauhanaloitteelle ja sen toimeenpanolle esimerkiksi säteilyturvallisuuteen ja ympäristötuhoihin liittyen. Vierailulle osallistunut ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo allekirjoitti Suomen puolesta yhteisymmärryspöytäkirjat, joiden tarkoituksena on auttaa Ukrainaa ympäristön tilan seurannassa, maan jälleenrakennuksessa ja vihreässä siirtymässä.

Pääministeri Marin vieraili myös Kiovan sotasairaalassa sekä koulussa Irpinissä.

”Haluamme antaa vahvan viestin toivosta myös maan jälleenrakennusta ja eurooppalaista tulevaisuutta varten. Koululaiset, joita tapasin tänään, tulevat asumaan Euroopan unioniin kuuluvassa Ukrainassa”, pääministeri Marin sanoi.  

Lisätiedot: erityisavustaja (kv-asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth, p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia