Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin tapasi Montenegron pääministeri Abazovićin ja puhemies Đurovićin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.6.2022 13.49
Tiedote 400
Pääministeri Marin ja Montenegron pääministeri Dritan Abazović Podgoricassa.
Pääministeri Marin ja Montenegron pääministeri Dritan Abazović Podgoricassa.

Pääministeri Sanna Marin aloitti maanantaina Balkanin matkansa Montenegrosta. Marin tapasi Podgoricassa pääministeri Dritan Abazovićin ja parlamentin puhemies Danijela Đurovićin.

Keskustelujen aiheina tapaamisissa olivat Suomen hakemus Naton jäseneksi ja sen merkitys Naton turvallisuuden vahvistamiseksi sekä Montenegron EU:n jäsenyysneuvottelut. Tapaamisten aiheisiin kuuluivat myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa seurauksineen ja tuki Ukrainalle sekä maiden kahdenväliset suhteet. 

Suomi tukee Montenegroa sen EU-jäsenyysneuvotteluissa. 

”Me molemmat pidämme Euroopan yhdentymisen syventämistä ensisijaisena tavoitteena. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan on muuttanut turvallisuusjärjestystämme. Tarvitsemme entistä enemmän vahvaa Eurooppaa, jolla on vahva atlantinen yhteys.”

Marin kiitti Montenegroa selkeästä ja vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyyshakemukselle ja sanoi sen merkitsevän paljon maidemme suhteille.

”Keskustelimme siitä, kuinka jäsenyytemme tekee Pohjois-Euroopan lisäksi koko Natosta vahvemman. Otamme Naton turvallisuuden vakavasti, kuten olemme vuosikymmeniä ottaneet oman turvallisuutemme”, pääministeri korosti. 

Tapaamisissa keskusteltiin myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan seurauksineen ja tuesta Ukrainalle. 

”Keskustelimme Euroopan turvallisuudesta ja kiireellisestä tarpeesta lisätä tukea Ukrainalle. Haluan kiittää Montenegroa yhteistyöstä EU:n kanssa pakotteiden suhteen. Yhtenäisyytemme on erittäin arvokasta.”

Montenegrosta pääministeri Marin jatkaa Pohjois-Makedoniaan Skopjeen, jossa hänellä on tänään kahdenväliset tapaamiset pääministeri Dimitar Kovačevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemies Talat Xhaferin kanssa. Tiistaina Marin matkustaa Albaniaan ja Kroatiaan tapaamaan maiden johtoa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia

Kuvia vierailusta tulee saataville: 

 
Sivun alkuun