Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo avaa Suomen paviljongin Dubaissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.11.2023 10.00
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo.

Pääministeri Petteri Orpo avaa Suomen paviljongin 1. joulukuuta YK:n ilmastokokouksen yhteydessä Dubaissa. Suomella on ensimmäistä kertaa ilmastokokouksen yhteydessä maapaviljonki, jossa esitellään suomalaisia ilmastoratkaisuja, kuten puhtaan energian innovaatioita.

YK:n COP28-ilmastokokous järjestetään Arabiemiraateissa Dubaissa 30.11.– 12.12. Varsinaisten neuvottelujen rinnalla COP28 kokoaa runsaasti kokousvieraita keskustelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä puhtaan siirtymän taloudellisista mahdollisuuksista.

”Suomi on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan eri toimijoiden yhteistyötä. Ja se on yksi suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista. Olen hyvin ylpeä siitä, että paviljonki on julkisten toimijoiden, vihreään siirtymään sitoutuneiden yritysten ja kolmannen sektorin vahva yhteisponnistus”, pääministeri Orpo sanoo.

Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuvat paviljongin tapahtumiin YK:n ilmastokokouksen aikana.

”EU:n tulee jatkossakin olla ilmastopolitiikan suunnannäyttäjä globaalilla tasolla. Kun maailman suurin sisämarkkina asettaa tavoitteita, ympäröivä maailmakin väistämättä muuttuu. Se antaa myös mahdollisuuden yrityksillemme olla edelläkävijöitä vihreän siirtymän markkinoilla”, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutz sanoo.

Paviljonkia isännöi yrityksille kansainvälistymisen rahoitusta ja palveluja tarjoava Business Finland kumppaneinaan Climate Leadership Coalition (CLC), Keskuskauppakamari ja Elinkeinoelämän keskusliitto. Työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö ja ulkoministeriö sekä Sitra ovat Suomen paviljongin ohjausryhmässä.

Suomen Paviljongin ohjelmassa nousee esille näkökulmia ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen globaalisti. Ohjelmaan osallistuu noin 20 suomalaista yritystä, muiden muassa Nokia, Outokumpu, Neste ja Stora Enso. Lisäksi mukana on lukuisia muita toimijoita kuten kansalaisjärjestöjä ja ministeriöiden edustajia.

Suomen Paviljongin tilaisuuksia voi seurata suorana lähetyksenä Suomen paviljongin verkkosivuilla.

Lisätietoja: Marja Koskela, pääministeri Orpon diplomaattiavustaja, p. 0295 160 978 (Dubaissa 1.–2.12.), Päivi Paasikoski, valtioneuvoston viestintäjohtaja (pääministeri Orpon haastattelupyynnöt), p. 040 547 6279 (Dubaissa 1.–2.12.), Crista Grönroos, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin erityisavustaja, p. 050 441 4257 (Dubaissa 2.-4.12.).